ALMEDALEN. Domkyrkoprosten i Visby, Mats Hermansson, störde ut ett tal med samhällsdebattören Thomas Gür. Klockorna ringde högt och länge så att frågestunden stördes. – Jag vänder mig mot talet och ville signalera fara å färde, säger Hermansson innan han försvinner in i Sankta Maria domkyrka.

Thomas Gür, samhällsdebattör, företagare och krönikör i stora svenska tidningar, hade ordnat ett spontantal, annonserat på facebook, där han skulle presentera 9,5 teser om svensk migrationspolitik. Minst ett 50-tal intresserade hade kommit till Sankta Maria domkyrka och Gür ställde sig på en sten på kyrkans område och satte igång.

Mot slutet av talet och under frågesstunden började kyrkklockorna ringa. Många trodde att det var en tillfällighet, men när det drog ut på tiden, gick någon och frågade domprosten, som då erkände att det var en protestringning.

Reaktionen var upprörd bland publiken. Flera gick fram till domprosten och undrade vad det handlade om. Först sa han att det var för att Gür inte hade begärt tillstånd.

Vad är det du vänder dig mot?

– Budskapet. Jag tyckte det var fara å färde.

Har du lyssnat på föredraget?

– Ja. Nej, lite.

Vad är det du vänder dig emot i budskapet då?

Det kunde inte domkyrkoprosten svara på.

Även Thomas Gür kom fram efter ett tag och frågade om sabotage-ringningen. Han påpekade också att om domkyrkoprosten hade synpunkter kunde han bara ha gått fram och sagt det, på ett civiliserat sätt.

– Jag är inte bland vänner här märker jag, svarade Hermansson.

– Det handlar inte om vänskap, utan om civilitet, svarade Gür.

Hermansson vände på klacken och försvann in i kyrkan.

Upprörda känslor
Flera talade om att det var anmärkningsvärt att kyrkan betedde sig på detta viset.

– Vad händer i Sverige? Har vi inte mötesfrihet längre?

– Här förlorade kyrkan 20 medlemmar till, säger en man.

En annan:

– Jag har varit polis i 25 år och bevakat många sammankomster under åren och sett till att folk har kunnat höra, även om jag själv inte hållit med. Detta är oerhört.

En kvinna påpekade att precis innan Thomas Gür kom hade 10-20 muslimska män en bönestund inne på kyrkans område, på nästan samma plats.

– Det gick bra minsann, kommenterar hon.

Fotnot: Thomas Gürs tal refereras i en kommande artikel.