VISBY. Domprosten Mats Hermansson som sabotage-ringde kyrkklockorna var även ledande i manifestationen efter gruppvåldtäkten på Gotland 2016. En manifestation som inte vände sig främst till stöd för offret, den rullstolsburna kvinnan – utan för asylsökande.

Domprosten i Visby, Mats Hermanssons tilltag att tysta borgerliga debattören Thomas Gürs tal på kyrkbacken har väckt stor uppmärksamhet. Att kyrkan låter klockor ringa för att symbolisera ”fara å färde” har gjorts vid krigsfara, bränder och andra exceptionella situationer.

Men det var inte första gången Mats Hermansson gjorde vad som uppfattas som överilat och förkastligt som en representant för Svenska kyrkan. I oktober 2016 exploderade nyheten om att en rullstolsburen ung kvinna blivit gruppvåldtagen på en toalett på ett asylboende. Polisen grep fem misstänkta asylsökande för brottet, som bodde där våldtäkten hade ägt rum.

Släpptes
Folk på Gotland visade en stor upprördhet när de fem misstänkta släpptes kort efter och folk träffades på spontana möten till stöd för kvinnan. Detta fördömdes av lokalpress och etablissemang och polisförstärkning på minst 60 poliser skeppades över till ön. Polisen klassade det oroliga läget på Gotland som en ”särskild händelse”. Polisen förde enligt uppgift de misstänkta till fastlandet.

Domkyrkoprost huvudtalare
En manifestation hölls kort efteråt där domprosten Mats Hermansson var en av huvudtalarna. Lokaltidningen Hela Gotland skrev: ”Efter den senaste tidens händelser och hätska diskussioner arrangerar nu Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet på Gotland, en manifestation mot rasism och sexism.”

Det var alltså en manifestation mot att vilja stötta det kvinnliga offret. Lisa Tunegård, FI Gotland:

– Vi vill visa att vi inte accepterar den förenklade beskrivningen av viljan att skydda svenska kvinnor från hot utifrån. Samtidigt vill vi stå upp för att vi inte accepterar våld mot kvinnor, oavsett vem det är. Manifestationen är för allas lika värde.

Asylsökande inte komma
Facklor skulle tändas och en text som arrangören har skrivit, skulle läsas på rumänska, dari, somaliska, persiska, arabiska och kurdiska.

Manifestationen uppgavs vara fri från partipolitik. Tomas Petterson, FI Gotland, berättade att man inte tänkte bjuda in de andra politiska partierna, då det fanns risk för att asylsökande inte skulle komma då.

– De kommer aldrig vara med så länge Moderaterna och Socialdemokraterna står för den politik de gör, sa han då.

I det sammanhanget talade Mats Hermansson alltså, en hög representant i Svenska kyrkan.

Förundersökningen lades senare ner då brott inte kunnat styrkas.