
De nya medierna går fram – ”Högerns skribenter är de nya punkarna”
Av Redaktionen
5 juli 2018
ALMEDALEN. Från Jimmy Durmaz-botar till Metoorörelsen. Panelsamtalet böljade fram och tillbaka och det var mer vanligt än ovanligt att de egensinniga publicisterna tyckte samma sak. De nya medierna, ofta med nollbudget i början, är drivna av läsarnas intresse och har sedan vuxit.
Johan Westerholm, Ledarsidorna, Christopher Jarnvall, Nyhetsbyrån, Chang Frick Nyheter Idag och Dick Erixon, Samtiden. Alla företrädare för framväxande nya medier – i ett landskap som sociala medier har banat väg och möjlighet för. Och som har utmanat de stora mediehusen på riktigt. Vilket inte minst visar sig i Reutersundersökningen nyligen – de nya medierna har slagit sig in och slåss om de verkligt stora läsekretsarna, idag runt tio procent.
Johan Westerholm: – Vi har idag tre tabloider, sett till läsarsiffrorna, Aftonbladet, Expressen och Nyheter Idag. Aftonbladet har sjunkit från 120 000 i upplaga till 70 000. Någonstans kommer smärtgränsen när det inte är lönar sig att trycka längre och då förlorar man även löpsedlarna. Då blir matchen på lika villkor, säger han.
Samtidigt var alla publicisterna noga med att framhålla att var och en är sin egen och vill inte klumpas ihop.
Johan Westerholm: – Jag har en helt annan läsekrets än exempelvis Nyheter idag.
Dick Erixon: – Det har blivit en oerhört mycket friare debatt efter att bloggar och sociala medier exploderade efter 2003. Innan det hördes inga andra röster. Det har vidgat demokratin, säger han, som själv var en av de allra första som bloggade och vars blogg blev stor.
Chang Frick: – Högerns skribenter är de nya punkarna. Som fångar upp det som folk pratar om. Sedan anpassar sig gammelmedierna efter oss.
Snabba drev
Fenomen idag är snabba drev som kan vara svåra att belysa sanningshalten i. Som Jimmy Durmaz-historien, där botar och annat förstärker de känslor som redan finns, och skapar en motreaktion, som driver på mot ytterligare polarisering.
– Vi har ett nytt läge där det uppstår drev, men som sedan tar veckor att reda ut hur det egentligen var. Men då är bilden redan satt, säger Johan Westerholm.
Pressetik
Chang Frick: – Det är vad som är sant och relevant och av allmänintresse som ska driva fram vad vi skriver om. Konsekvensneutralitet ska gälla och använda de pressetiska verktygen.
Dick Erixon: – Gammelmedierna förlorar sin roll. De är en infrastruktur för demokratin, då kan de inte bortse från fakta och bli populistiska. De får skärpa sig. Medierna roll är att understödja den demokratiska samhällsdebatten.
Cristopher Jarnvall håller med:
– De har brustit vilket visar att de har svängt på senare tid.
Chang Frick menar att det mer handlar om marknadskrafter, att ge folk vad de vill ha.
Chang Frick: – SVT med flera, de vill inte vara neutrala. Utifrån de mål de har har de lyckats, public service har kampanjat stenhårt med Refugees welcome tills det nästan blivit som en religion. De har lyckats.
Metoo-dreven
Många av de nya medierna var restriktiva med namn och bildpublicering till skillnad från gammelmedierna under Metoo-dreven. Ett antal medier fälldes för sin hantering av Metoo, men ingen av de nya.
– Blir de stressade av den nya konkurrensen och bara kör? funderar Christopher Jarnbring.
Flera av aktörerna sa att de gjorde en avvägning mellan allmänintresse och att vara restriktiva med namn enligt de publicistiska reglerna.
– Metoo var en bra grej innan häxjakten, säger Westerholm och nämner även Urban Ahlin och Sven-Otto Littorin-dreven, baserade på rykten och som förstört karriär och familjer.
Christopher Jarnbring: – Många retar sig på gammelmedias ”von oben-attityd” – att nu ska vi granska er. Själva lägger de på luren, om man ens kommer fram, de tar inte debatten.
Framtiden
Dick Erixon talar om hur kvaliteten på gammelmedierna sjunkit.
– Min förhoppning är att gammelmedia blir seriös igen och slutar ägna sig åt kampanjjournalistik.
Johan Westerholm: – Allt börjar och slutar med noll antal läsare. Om 15 år har vi en konsolideringsfas. Vem som har gått ihop med vem eller vilka mediehus som finns kvar återstår att se.
Chang Frick: – Kolla på oss, vi är i Almedalen, debatterar på stora restauranger, det talas om SD överallt. Här är jag hur etablerad som helst.
Johan Westerholm håller med:
– Vi är inte underdogs längre.
Egenproducerad journalistik
Både Westerholm och Frick tryckte på betydelsen att göra egenproducerad högklassig journalistik.
Johan Westerholm: – Läsarna uppskattar det – från ax till limpa. Hårt arbete med egna stories.
Chang Frick: – Man gör sin grej. Man måste utmanana sig själv som journalist, ge sig ut i samhället. Kan vi behålla det är inte plattform så viktigt.