Utomlands är man förbluffad över hur en student kunnat stoppa polis och myndigheter från att genomföra en domstolsbeslutad utvisning. Om SD vinner valet är det Elin som givit dem segern, skriver brittiska Spectator.

Häromdagen lyckades asylaktivisten Elin Ersson på Landvetters flygplats utanför Göteborg stoppa utvisning av en afgansk man som inte bara fått avslag på asylansökan och därför, enligt lag, inte ska vara i Sverige. Han var dessutom dömd till två års fängelse för misshandel.

Ändå jublar svenska etablissemang över Elins ”mod” att bryta mot lagarna och rädda en flykting.

Brittiska Specator är däremot förundrad. Studenter har i alla tider gjort den här sortens saker, skriver tidskriften, men vad var det som gjorde att svenska myndigheter vek ner sig? Den unga kvinnan hade enkelt kunnat lyftas av flygplanet av två vänliga säkerhetsvakter eller poliser, så att planet hade kunnat flyga som planerat.

”Genom att inte göra det, utan tillmötesgå hennes krav, har svenska myndigheter sänt ut ett mycket tydligt budskap som ’välkomnar’ andra demonstranter till aktion. Om det är så lätt att för en student att avbryta en utvisning, måste det vara attraktivt för andra att söka upp närmsta svenska flygplats och utföra sina stand-up protester. Och mer oroande, vilket budskap sänder Sverige till terrorister eller flygplanskapare om säkerhetsnivån på flygplatserna?”

Spectator förutspår också att den enkelhet med vilken Elin Ersson kunde få sin vilja fram, kommer att påverka riksdagsvalet. ”Detta kommer knappast att uppskattas av de många svenska väljare som var lättade över att regeringen till slut – som det verkade – intagit en hårdare hållning i migrationspolitiken.”

Tidskriften konstaterar: ”Okontrollerad migration har resulterat i vad många svenskar betraktar som sammanbrott i lag och ordning … Och så kommer fröken Ersson och än en gång visar hur lätt systemen fallerar”.

”Om det invandringskritiska partiet Sverigedemokraterna triumferar i landets parlamentsval 9 september kommer det inte att vara pga rysk valmanipulation. Det kommer att vara Elin Ersson som fixade det åt dem – tillsammans med de myndigheter som inte ingrep mot henne.”