BARNBRUDAR. Småflickor används som biljett för uppehållstillstånd för män från Mellanöstern och Afrika. Och Sveriges liberala lagar är oförmögna att stoppa det. Det är en fråga som pressar regeringen Löfven inför valet, uppmärksammar utländsk press.

Den röd-gröna regeringen ansatts nu hårt som ”sjuk” för sitt misslyckande med att skydda de barn som har invandrat, som tillåter dem att leva som gifta med en äldre män. Det är efter ett uttalande av bland annat SD-ledaren Jimmie Åkesson, vilket uppmärksammas i utländska tidningar, där han säger att det är helt sjukt att man inte bara kan säga nej till något så bizzart som att vuxna män har rätt att gifta sig med barn.

Sveriges rykte bild av att stå på barnens sida och stå upp för mänskliga rättigheter rimmar illa med verkligheten. En verklighet där landets liberala lagar inte klarar att stoppa handeln med småflickor för att skaffa uppehållstillstånd, enligt Daily Mail.

Tidningen menar att man i Sverige är man rasande över att dessa vad man ser som ”överliberala” lagar, där invandrare hävdar rätt att stanna i Europa efter att ha gift sig med en barnbrud

Man citerar en svensk socialarbetare, Zubeyde Demirörs, som säger:

– Folk ser unga flickor som deras söners biljett till Europa.

Syrien, Afghanistan, Irak
Sverige förbjöd äktenskap med minderårig 1974 och 2014 skärpte den förra regeringen lagstiftningen efter en höjd medvetenhet om problem med tvångsäktenskap i invandrargrupper. Enligt statistik från 2016  finns det 132 gifta minderåriga registrerade i Sverige, men man räknar med ett stort mörkertal. De flesta kommer från Syrien, Afghanistan och Irak och sökte asyl efter 2015, året då Sverige tog in 163 000 asylsökande.

Men eftersom äktenskap som ingåtts utomlands inte anulleras pressas nu den nuvarande regeringen att täppa till de legala kryphålen och upplösa alla äktenskap som ingåtts med minderåriga.

Tidningen påminner även om skandalen med den svenska myndighetsbroschyren för några månader sedan med Råd till dig som är gift med ett barn, som drogs tillbaka efter massiv kritik.

Ordkrig
Ordkriget med oppositionen uppmärksammas även av tidningen Politico, som även citerar Juno Blom (L):

– Medan vi insisterar på att Sverige skyddar barns rättigheter och att vi har ett barnperspektiv, tillåter vi barn med utländsk bakgrund att leva som gifta med äldre män, säger Juno Blom som är riksdagskandidat för Liberalerna samt nationell samordnare mot hedersrelaterat våld.

Även Politico uppmärksammar vad de kallar den inflammerade politiska debatten, mitt i valrörelsen, där migrationsfrågor fortsätter att dela opinionen och där Sverigedemokraterna fortsätter stiga kraftigt i mätningarna.

Oppositionen ansätter regeringen för sin oförmåga att hantera eller avskaffa barngifte, som mest drabbar unga flickor från invandrarbakgrund. Det är symptomatiskt i en bredare kamp för att hitta en balans mellan ansträngningarna att integrera ett stort antal migranter och att bevara ett svenskt sätt att vara, skriver Politico.