En ambulans som ryckte ut på hjärtstopp i centrala Stockholm utsattes på fredagseftermiddagen för skadegörelse.

När utryckningspersonalen kom tillbaka till ambulansen efter att ha gjort återupplivning i patientens bostad upptäckte de att rutan till förarsätet var krossat. Gärningspersonen hade stulit personliga ägodelar som låg i ambulansen.

– Det är ju bilden om hot och våld som blir mer påtaglig. Det här sker på öppen gata mitt i Stockholm, vart är vi på väg någonstans?, säger Petter Henriksson, biträdande stationschef vid AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB till SVT.

Även om personalen inte skadades fysiskt blev de chockade och oroliga. Fordonet måste nu tas ur trafik i väntan på reparation. Tidigare i veckan har andra blåljusfordon utsatts för skadegörelse.

– Det har ju varit stenkastningar i Stockholm, även om det oftare händer i andra storstäder. Det är naturligtvis olyckligt för personalen. Man känner stor avsky. Vad blir nästa grej? frågar Henriksson.

Händelsen har polisanmälts och ärendet rubriceras som stöld genom inbrott.