BROTT. Tidigare partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, åtalas för misshandel. Enligt åtalet har Kawesa sparkat och slagit en man  samt slitit av och försökt trampa på hans glasögon.

Victoria Kawesa åtalas för misshandel efter en incident på tunnelbanan i januari i år, då Kawesa hade bråttom och trängde sig efter en man för att slippa ta upp sitt eget SL-kort. Bråk och handgemäng uppstod när mannen var missnöjd med att Kawesa försökte planka bakom honom. Mannen polisanmälde henne för misshandel och Kawesa svarade med att anmäla honom för misshandel med hatbrottsmotiv.

Kawesa berättar själv om händelsen i ett facebookinlägg ett par månader senare.

”Jag håller på att gå igenom spärrarna. En vit medelåldersman framför mig, vänder sig om och stoppar mig mitt i spärrarna och säger till mig ’åk på ditt eget kort”, skriver hon.

Hennes version är att hon blev oprovocerat attackerad av mannen och hon uppger att mannen knuffat henne, tryckt sitt knä mot hennes kropp och kallat henne för ”jävla smutsig N-ord Hora”.

Men polisen la ner Kawesas anmälan vilket fick henne att hävda att det var på grund av rasism.

”Polisens rasism och sexism har redan bestämt att han (vit man ca 185 cm) är offret, och jag (svart kvinna ca 163 cm) är boven, trots att jag försvarade mig och mannen inledde angreppet mot mig från ingenstans!”

”Det är jag som har ryggskador, blev inlagd på sjukhus pga. chock, blev sjukskriven, måste ha kollegor som följer mig till T-banan efter jobbet för att jag är rädd att träffa på mannen.”

Det verkar vara synnerligen viktigt för Kawesa att det var just en ”vit man”.

”Det är jag som attackerades av okänd vit man i T-bana, och utsatt för ett afrofobiskt hatbrott. Polisen utredde aldrig min anmälan som ett hatbrott och de registrerade aldrig hatbrottsmotivet innan min anmälan lades ned.”

Offer för hatbrott
Hon uppger också att hon är ett av alla offer för rasistiska hatbrott.

”I Sverige är ca 25 % av alla rasistiska hatbrott afrofobiska. Det är oftast våldsbrott mot svart person av okänd vit man. Jag är ett av dessa offren som bär på skadorna av rasism, afrofobi och hatbrott som polisen skiter i.

Jag är trött på den institutionella rasismen hos polisen, vardagsrasismen mot svarta/bruna människor, hat och hot. Jag är trött efter 34 år i Sverige, att ständigt tvingas bära skulden och bli offer för samhällets strukturella rasism som genomsyrar alla myndigheter”, skriver hon vidare.

Aggressiv
Nu har åtal väckts och förundersökningsprotokollet berättar en annan historia. Brottsoffret berättar att han blev irriterad över att Kawesa trängde sig efter honom för att planka, men förnekar att han använt nedsättande tillmälen mot henne.

Enligt mannen var det Kawesa som blev aggressiv och slog och sparkade på honom så att han tappade sina glasögon som hon även försökte trampa på. Han har även fått sårskador dokumenterade vid ett sjukhusbesök. Filmen från övervakningskamerorna stödjer mannens historia.

”MT sträcker sig mot målsägandes ansikte och sliter av honom glasögonen så att de faller på marken. Misstänkt backar och ställer sig vid den andra spärren precis bredvid och pekar finger (”fuck you” tecknet) mot målsägande. Målsägande fortsätter att tala med mannen i den gula jackan. Misstänkt går återigen fram till den aktuella spärren och riktar en spark mot målsägande samt slår mot hans ansikte.” står det bland annat att läsa i förundersökningsprotokollet, enligt Nyheter Idag.

Halvår som partiledare
Victoria Kawesa valdes i mars 2017 tillsammans med Gudrun Schyman till partiedare för Feministiskt initiativ.

Kawesa är adjunkt i genusvetenskap vid Södertörns högskola och doktorand på Linköpings universitet. I juni 2017 delgavs hon misstanke om brott för att ha plagierat en annan forskares verk och dömdes i december för upphovrättsbrott. Enligt Kawesa handlar det om misstag från hennes sida.

I september 2017 valde Kawesa att avgå efter bara ett halvår, men uppgav att det inte hade med misstankarna om plagiat att göra.