STOCKHOLM. I efterdyningarna av turbulensen kring Nya Karolinska i Stockholm är många väljare redo att byta parti i höstens val. Sjukhuset som varit kantat med problem och höga kostnader de senaste åren har fått många väljare att tröttna på politikerna i Stockholms läns landsting. Nu kan det havererande bygget påverka valresultatet.

Som Samtiden rapporterade om förra veckan har många väljare valt att fly från Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholms stad. Nu ser det ut att kunna bli en liknande situation i landstinget. Hela 15 procent av väljarna säger sig vara beredda på att byta parti eller åtminstone överväga det som en följd av kontroverserna kring Nya Karolinska.

Krisartat bygge från början
Nya Karolinska har dragits med kritik från första början. Kritikerna har många gånger fått vatten på sin kvarn. Bland annat fanns det bara ett anbud om att få bygga sjukhuset. När bygget sedan började bli klart visade det sig att kostnaderna hade skenat över åren. IT-systemen har havererat och det har funnits stora brister med bland annat telefoner och övervakningsutrustningen.

Efter ett byggfel fick många duschar byggas om då lutningen var fel vilket resulterade i att vattnet inte rann ner. Bygget beräknas ha kostat 18,5 miljarder under åren och finansieringsmodellen har kritiserats för att vara dyr för skattebetalarna. Till detta kommer mångmiljonfakturor från diverse konsultbolag som inte har redovisat vilket arbete man har utfört. Nya Karolinska har helt enkelt visat sig vara ett projekt där skandalerna aldrig verkar sluta hagla.

Pensionärerna står redo att byta parti
Den grupp som utmärker sig när det kommer till villigheten att byta parti är de äldre. Många av dem har drabbats hårdast av problematiken som sjukvården i Stockholms län dras med. De pensionärer som säger sig sympatisera med alliansen är mer villiga att förlåta de styrande i landstinget än övriga äldre. På informationen om att det är främst äldre som är villiga att byta parti svarar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) följande:

– Det är ju tyvärr de gamla i länet som får sitta på landets längsta väntetider på akutmottagningarna. Och det är ju gamla som behöver väldigt mycket vård, så jag förstår att våra äldre invånare bryr sig om sjukvårdsfrågan och inte är imponerade över hur landstingsmoderaterna inte har skött pengarna runt Nya Karolinska

Sverigedemokraterna skeptiska till hanteringen av NKS
Det parti som har uttryckt starkast motstånd mot hanteringen av Nya Karolinska är Sverigedemokraterna. Man kritiserar de borgerliga så som den rödgröna oppositionen för att gemensamt ha drivit igenom bygget och håller dem ansvariga för konsekvenserna. I en debattartikel från början av juni månad vill man lyfta fram 3 förslag. Det första är att se över finansieringsmodellen. Utöver detta vill man främja mindre aktörer snarare än de stora mellanhänderna när det kommer till leveranser och byggnation. Avslutningsvis vill man pausa försäljningen av Gamla Karolinska tills att det nya sjukhuset är fungerande.