JÄRVAVECKAN. Fler miljarder till förorterna och upprustning av miljonprogrammen. Det lovade Löfven i sitt Järvatal. – Inga särskilt utsatta områden ska finnas i vårt land, besvärjde statsministern. Trots att fattigdomen är skapad av hans egen politik.

Statsminister Stefan Löfven försöker krampaktigt vrida debatten bort från områden som bränns i sitt tal på Järvaveckans sista dag. Han har tidigare sagt att det är “slutpratat om migration”, och att valet “ska handla om välfärden”. Men migrationsfrågan släpper inte. Det är den viktigaste frågan för väljarna i undersökningar, givetvis eftersom den i högsta grad berör alla andra välfärdsfrågor. Verkligheten trycker på.

Stefan Löfvens försökte i talet vända blickarna mot tidigare Fattigsverige, som Socialdemokraterna lyckats vända till ett välmående folkhem.

“Vi har gjort det förr, vi kan göra det igen”, var budskapet.

Hänvisningen till misär, fattigauktioner, trångboddhet, fattigdom för 100 år sedan ska få väljarna att tro på Socialdemokraternas förmåga att även vända det nyvarande växande kaoset tillrätta igen.

”Det är samma trångboddhet, arbetslöshet, ohälsa och kriminalitet nu.”

Kvinnoförtryck och fattigpensionärer
Men hans parallell leder istället till det han inte vill visa. För det vi ser är ju precis det hans politik har fört in Sverige på. En tillbakagång till ofrihet, till trångboddhet, fattigdom och ett kvinnoförtryck i förorten – av en dignitet vi aldrig tidigare haft i Sverige. Könsstympning, hedersmord, barngifte, tvångsgifte och gruppvåldtäkter är helt nya företeelser. Antal fattigpensionärer ökar, vårdköerna ökar, skolan försämras.

Det är hans parti som under mandatperioden, liksom Reinfeldts dessförinnan, styrt landet i precis den riktningen, genom en okontrollerad massinvandring, utan konsekvensanalys och utan folkets medgivande.

Arbetare och utrikesfödda
Inte ens arbetarna tror längre på Socialdemokraterna. En stor del av LO-kollektivet sympatiserar numera med SD, trots ren diskriminering från facket, där en SD-medlem inte ens får vara förtroendevald.

Väljare med utländsk bakgrund tror inte heller längre på Löfven. Många etablerade invandrare ser med förskräckelse på politiken som förs. Alltfler väljer istället Sverigedemokraterna. Utrikesfödda som sympatiserar med SD är enligt SCB nu 11 procent. En stor ökning från förra valets knappt 2 procent, trots att partier och media felaktigt ofta framställer det som om SD skulle vara emot invandrare.

Miljarder till förorten
Stefan Löfven lovar miljarder för att rusta upp miljonprogrammen. Socialdemokraterna vill lägga 2,2 miljarder från 2020 på insatser på barn och unga och för att stärka det så kallade civila samhället i utsatta områden. Han ska ta itu med bostadsbristen och bygga bort trångboddheten.

Men många vet vid det här laget att hur många miljoner man än redan plöjt ner i dessa områden går utveckligen ändå åt motsatt håll.

Rättvisa
Ledarskribenten Alice Theodorescu menar att Sverigedemokraterna kommer att vinna valet – för att valet blir ”folkomröstning om invandringen”, i grunden en fråga om rättvisa och resursfördelning.

”Det blir en dyrköpt läxa för de som trott att den förda politiken inte behöver förankras i opinionen. En baksmälla för de som år efter år inte velat acceptera gapet mellan den politiska visionen om allt öppnare gränser och den folkliga oviljan mot en sådan politik/…/.”

Nazister
Journalisten Jens Ganman har också skrivit om sin syn på Socialdemokraterna i ett blogginlägg. ”Århundradets politiska blunder” som Socialdemokraterna har gjort, enligt Ganman, är det öppna föraktet man visat väljarna när man kallat Jimmie Åkesson och SD-väljare för nazister och rasister. ”I sin iver att brunsmeta SD som företeelse glömde Stefan Löfven att han då också – via guilt by association – brunsmetade sina egna före detta sympatisörer.”

Vem vill gå tillbaka till ett parti som hånat en och kallat en rasist – fast man inte är det – för att man har synpunkter på politiken som förs?

Socialdemokraterna kommer troligtvis att se sig rasa i valet, likt andra socialistiska partier i Europa: Tyskland, Frankrike, Österrike, Nederländerna och Italien.