Afrikanska Rwanda är en stor biståndsmottagare. Nu framkommer att landet betalar 350 miljoner kronor till brittiska fotbollslaget Arsenal för tröjreklam.

Biståndspolitiken präglas av att tiotals miljarder skattekronor pumpas ut i de mest korrupta länderna i världen. Biståndet ska göra nytta för världens fattigaste, men flera kritiska rapporter under senare år har visat att biståndet i bästa fall är neutralt, de goda resultaten väger upp negativa effekterna, som att slå ut den lokala handeln.

Frågan är i vilken kolumn som biståndet till Rwanda hamnar.

Det svenska biståndet till Rwanda uppgår till 230 miljoner kronor årligen. Samtidigt rapporteras det att Rwanda satsar 350 miljoner kronor för att sponsra det brittiska fotbollslaget Arsenal.

För denna prislapp på 350 miljoner kronor får Rwanda tröjreklam på fotbollsspelarna med uppmaning att besöka Rwanda.

Satsningen har beslutats av Rwandas president Paul Kagame och motiveras med att det ska främja landets turism.

Landet får bistånd från flera europeiska länder. I Nederländerna kräver flera parlamentsledamöter en omprövning av beslutet att ge bistånd till Rwanda och i Storbritannien har en parlamentsledamot kallat det ett ”självmål för utländskt bistånd”.

Men den svenska biståndsmyndigheten Sida ser inget skäl till att ompröva biståndet till Rwanda.

– Vilka val som Rwanda gör får den rwandiska regeringen stå för. Vår strategi för arbetet i Rwanda ligger fast, i övrigt inga kommentarer, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin till SVT.