
Södertälje förbjuder fyrverkerier för att stoppa raketterrorn
Av Redaktionen
21 juni 2018
SÖDERTÄLJE. Södertälje förbjuder avfyrande av fyrverkerier med undantag för två timmar om året. De omfattande problemen med smällare är nu så stora att staden har bestämt sig för att göra något åt det.
Den invandrardominerade staden skärper reglerna till att bara tillåta fyrverkerier två timmar om året: På nyårsafton mellan 23.00-01.00.
Södertälje – liksom många andra platser i Sverige de senaste åren – har haft ett stora problem under flera år med otillåten användning av fyrverkeripjäser. Polisen har tidigare gjort stora insatser, bland annat beslagtogs ungefär 900 pyrotekniska pjäser och missbruket blev något mindre än tidigare år under förra jul och nyår, rapporterade polisen.
Man har även haft problem med knallskott, så kallade bangers, och annan pyroteknik i Södertälje.
Mot polis- och kommunhus
Under jul- och nyårshelgen sköts raketer mot bland annat Södertäljes polishus och kommunhus. Även lokaltrafik och polispatrullbilar utsattes för smällare och fyrverkerier.
Trots det tycker polisen att situationen förbättrats jämfört med tidigare år, eftersom de hade tagit 900 fyrverkerier i beslag.
Pyroteknik stöldbegärligt
Även ett antal stölder av fyrverkerier inträffade i december, bland annat från en butik i Södertälje till ett värde av flera hundra tusen kronor.
– Pyroteknik är stöldbegärliga varor. Det är enkelt att sälja vidare och kan ge relativt stora ekonomiska intäkter för kriminella grupperingar, menar Kristoffer Olofsson.
Slutskjutet
Men nu ska det alltså vara slutskjutet. Kommunfullmäktige har fattat beslut om att begränsa användningen av fyrverkerier och politikerna hoppas därmed sätta stopp för raketfesten.
– Användandet av fyrverkerier är för många människor och djur en hemsk upplevelse, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd (MP) och ordförande i hållbarhetsutskottet.
Sprida nationellt
Politikerna i Södertälje hoppas nu kunna få stöd från andra kommuner för att sprida begränsningen även på nationell nivå.
– I Hållbarhetsutskottet diskuteras också om ett totalförbud för privatpersoner behövs, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter.