Stefan Löfven vill nu styra valrörelsen bort från de besvärliga migrationsfrågorna, som också knyts till trygghet och lag och ordning. Istället ska fackliga frågor ta över valdebatten. Han tror också att S kan locka tillbaka de LO-medlemmar som gått till SD.

Det är i en intervju i Göteborg, då statsministern besöker Byggnads kongress, som han förklarar hur han vill se slutskedet av valrörelsen utspela sig. Enligt Stefan Löfven är förklaringen till att hans parti ligger dåligt till i opinionen att valdebatten handlat om migration, snarare än välfärd.

– Vi har redan hanterat migrationsfrågan och vi har presenterat vilken migrationspolitik vi vill ha långsiktigt. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration.

– Valet måste handla betydligt mer om det stora vägvalet. Frågan är om vi ska gå mot stora investeringar i välfärden, som vi redan har påbörjat, eller om vi ska tillbaka till stora skattesänkningar och därmed mindre resurser till välfärden, säger Stefan Löfven till GP.

Samtidigt intar Socialdemokratin en mer militant hållning i arbetsmarknadsfrågorna. Man vill i ett nytt tiopunktsprogram förbjuda visstidsanställningar. Detta trots att det råder en allmän uppfattning om att visstidsanställningar är ett sätt för arbetslösa att kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Det avvisar nu Löfven.

– Nej, det gör det inte. Det har alltid funnits, och det ska alltid finnas möjligheter till visstidsanställningar, men vi menar att det ska finnas en förklaring till varför arbetsgivaren vill ha visstid. I dag är det ingen konst för en arbetsgivare att hantera tillfälliga arbetstoppar med en visstidsanställning. Allmän visstid däremot är helt upp till arbetsgivaren att bestämma om man vill ha på visstid eller inte. Vad kritikerna också ska fundera på är hur det är för en individ som alltid går på visstid. Kommer människor med otrygga anställningar kunna vara med och gå på kafé, handla eller investera i lägenheten eller huset, säger Löfven.

Hur politiken ska kunna göra skillnad på befogade och icke befogade visstidsanställningar framgår inte.

Socialdemokratiske partiordförande tror också att det är möjligt att locka tillbaka LO-medlemmar som tänker rösta på Sverigedemokraterna.

– Jag tror absolut inte att en majoritet av LO-väljarna vill tillbaka till en politik som går ut på att sänka skatter. Ungdomar vill ha tryggare anställningar, det är ungdomar som oftast utsetts för hyvling av arbetstid, visstidsanställningar eller sms-anställningar där man få sitta och vänta vid telefonen. Nu ska vi se till att vi ska bygga en starkare arbetsmarknad, för ungdomen.

– Vi har alla möjligheter att få debatten där den ska vara, säger en trängd S-ledare.