EU gormar och skället på Trump för att han inför ståltullar, men faktum är att EU har betydligt högre tullar än USA. Det är Cecilia Malmström och EU-ledarna som startat ett handelskrig som Donald Trump nu svarat på. Om EU höjer ytterligare, är det EU och Malmström som trappar upp ett skadligt handelskrig.

Massmedier i västvärlden är synnerligen vilseledande när det gäller allt som har att göra med USA i allmänhet och Donald Trump i synnerhet. Det finns ett dåraktigt och fördomsfullt hat mot USA, som medierna villigt eller okunnigt sprider.

Nu sprids dagligen rubriker om att ”Trump startar handelskrig!”

EU-byråkratin går till generalangrepp mot USA därför att Trump inför tullar på stål och aluminium. Man talar tyst om alla de höga tullar EU infört mot USA. Och massmedierna går i EU-byråkratins ledband och tiger om verkligheten. Eftersom också amerikanska medier är vänster och avskyr Donald Trump, får allmänheten knappt ens där veta hur det ligger till.

Men i ett ögonblick av sanning publicerade Washington Post en ”bloggartikel” (förmodligen inte tryckt i papperstidningen): There are ‘nuggets of truth’ to what Trump says about trade. Där framkommer hur det ser ut i verkligheten, enligt statistik från Världshandelsorganisationen, WTO. Trump har rätt när han säger att ”EU blåser USA”. Tidningen skriver:

”WTO mäter hur mycket av importen som drabbas av tullar högre än 15 procent, och då har USA lägre tullar än sina handelspartners. Enligt WTO beläggs 7,1 procent av handeln till Kanada med sådana tullar, 4,1 procent av importen till EU, medan USA belägger endast 2,8 procent med denna nivå av tullar.”

När det gäller jordbruksprodukter tillämpar länder också kvoter på hur mycket som får importeras. Också här är det USA som är mest frihandelsvänlig, där 4,5 procent av jordbruksprodukterna omfattar kvoter, medan Kanada har kvoter på 9,5 procent och EU hela 11,3 procent. EU är alltså nära tre gånger värre än USA när det gäller att införa kvoter för import.

Varför talar inte EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, eller DN, om denna svårt protektionistiska attityd som är EU:s policy? Är tullar och kvoter rätt om Europa inför dem, men fel när USA gör det? Hyckleriet har inga gränser för dessa etablissemangen.

Vi kan studera hur konservativa kretsar i USA diskuterar vilken policy landet borde ha mot den protektionistiska omvärlden, där Kina är än värre än EU. Hösten 2016 skrev bland annat Wilbur Ross, som sedan blev handelsminister i Trumps administration, rekommendationer för en kommande regering, The Trump Trade Doctrine: A Path to Growth & Budget Balance:

”Till de som larmar om att Trumps handelspolitik kan starta handelskrig, säger vi: Vi är redan i ett handelskrig, ett krig där tidigare amerikanska administrationer kapitulerat.”

Att USA under lång tid låtit andra lägga tullar på amerikansk export, medan USA i hög grad låtit bli, har säkert en historisk förklaring. Med Marshallhjälpen efter andra världskriget visade USA som segrare en enorm generositet med Europa. Denna generositet har levt kvar genom att USA ställt upp med betydligt större försvarsinsatser inom Nato än europeiska länder, och att man varit mindre benägen att lägga tullar och kvoter på import från Europa och övriga världen.

Det Donald Trump nu säger, är att USA inte längre kan bära denna extra börda. Europa och andra måste nu börja göra sin plikt, bära sin börda och behandla amerikansk export lika frihandelsvänligt som USA behandlar europeisk export.

Jag tycker detta är både logiskt och rimligt. EU borde omedelbart sänka sina tullar och kvoter. Inte trappa upp handelskriget genom att införa ännu högre tullar som straff mot att USA förut varit så generösa.

De som agerar likt EU och Malmström är inga frihandelsvänner, utan raka motsatsen. Tänk om någon kunde ta det resonemanget med Cecilia Malmström och övriga Brysselbyråkrater.