POLITIK. Sverigedemokraterna ligger nu så bra till i flera Skånekommuner att man börjar tala om maktövertagande efter valet. – Jag är tämligen övertygad om att vi blir största parti i valet och vi har goda chanser att få till ett styre med oss i spetsen, säger Stefan Borg (SD), gruppledare i Hörby.

SD fortsätter växa i hela Sverige enligt opinionsmätningarna. Ett maktgenombrott i Skåne kan bli verklighet efter valet. I flera kommuner på landsbygden tror man på valresultat långt över 30 procent.

Jörgen Grubb, SD-ordförande i Skåne, är övertygad om att man blir största parti i Skåne höst, både i riksdagsvalet och på regionnivå.

– Allt pekar på att vi kommer bli största parti i minst tio av Skånes kommuner och vara med och styra i flera av dem, säger han.

– Jag tror vi kommer kunna styra i bland annat Hörby och sen fyra, fem, sex kommuner till, säger Grubb som har sagt till lokala SD-grupper att planera för dubbelt så många mandat i höstens val.

Inte bara SD räknar med ett maktövertagande. Det gör även Moderaternas ordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman. Han tror att SD sitter med i minst en skånsk kommun och styr och att SD kan bli så stora att ”det blir näst intill omöjligt att bortse från dem”.

Hörby
En av kommunerna där SD vuxit sig allt starkare är Hörby, med knappt 16 000 invånare, som kopplas samman med gängbråk mellan invandrargrupperingar, våldtäkter, knivskärningar och droghandel.

2014 fick SD 21 procent av rösterna, en ökning med nio procentenheter. Inför årets val siktar man högre.

– Att bli största parti är minimimålet. Vi vill bli störst med råge, säger Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby.

Fem år efter att han gick med i partiet kan det bli Stefan Borg som tar över som kommunstyrelsens ordförande. Han blir därmed en av de första SD-politiker i landet som på riktigt når en tung maktposition. Helst vill han styra ihop med Moderaterna och det lokala pensionärspartiet.

Borg ser två anledningar till den massiva stödet för SD. Dels att man redan på Sjöbo-Olles tid fick starka lokala partier. Samt närheten till Malmö.

– Vi har sett vad som hänt där med kriminell utveckling. Det vill vi undvika i våra egna kommuner.

Försökt stoppa
Tidigare har de andra partierna försökt stoppa SD gegenom att bilda allians. Senast i Hörby när SD blev näst störst.

– De bildade en S-ledd koalition men den höll inte så bra. Den sprack helt och hållet förra året.

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Meijer (S) hänvisar SD:s framgångar till att partiet är ”duktiga i sin retorik att ställa grupp emot grupp.”

Missnöje med invandring och landsbygdsutveckling
Örkelljunga är en annan kommun där SD har segervittring. Gruppledaren Tommy Brorsson (SD):

– Jag äter upp min hatt om vi inte blir största parti.

Han hoppas på en siffra kring 30 procent.

– Det verkar som om folk verkligen litar på oss. De har fått förtroende för oss. Vi har påverkat i stor omfattning och styrt kommunen lite åt det håll vi vill.

Moderata Carina Zachau säger självkritiskt att Moderaterna inte har lyssnat tillräckligt på väljarna när det gällde flyktingfrågorna och landsbygden.

– Vi var tidigt ute i Örkelljunga och sa tydligt att det här inte kommer gå, det sa vi på ett möte med den dåvarande partiledningen 2013. Flyktingströmmen drabbade landsbygdskommunerna hårt. Det finns ett missnöje från landsbygden, folk säger ”men vi, då?”. Det gäller även i Örkelljunga.