Den här våren kan ingen tvivla på hur opinionstrenderna utvecklats: S rasar, M backar och SD ökar markant. Så ock i dagens mätning från Demoskop/Expressen.

Än en gång publiceras en mätning som tyder på att det svenska politiska landskapet är på väg att ritas om. Istället för två block, har vi tre jämnstora partier som kommer att avgöra hur regeringsmakten ska se ut efter valet 9 september.

I junimätningen från Demoskop backar S till låga 23,1 procent och M backar till under 20 procent. Därmed går SD om M som näst största parti, eftersom SD ökar till 21 procent.

– Vi ser nu tre jämnstora partier i toppen. Om det håller i sig är det förstås en dramatisk förändring av den svenska politiska kartan, bekräftar Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, för Expressen.

I övrigt är det intressant att KD närmar sig 4 procent, och därmed enligt Demoskop har chans att få stanna i riksdagen.

Vem bildar regering efter valet?
Den allt mer brännande frågan är hur en regering ska bildas, om valresultatet påminner om alla dessa opinionsmätningar vi sett senaste veckorna. Hur ska de tre stora agera?

– Vi har en medvind just nu. Det kommer ställa till det för de andra, oavsett vilken sida som vinner, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare till Expressen. SD kan i teorin tänka sig att samarbeta med både de rödgröna och alliansen.

– Det viktiga för oss är att få igenom så mycket som möjligt av vår politik, och då spelar det ingen större roll vem vi får igenom det med, säger han.

– Om Socialdemokraterna skulle svänga och lämna de småpartier man har samarbetat med hittills, och man får en svängning inom partiet som man har sett i Danmark – då är det klart att allt är möjligt.

Inte heller Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, stänger några dörrar.

– Vi utesluter inte i förväg någon samarbetspartner, men ser Moderaterna och Kristdemokraterna som de mest naturliga, säger Karlsson i Expressen TV på söndagseftermiddagen.

I vilket fall kommer de gamla partierna att få svårt att ignorera Sverigedemokraterna vid en kommande regeringsbildning.