Motståndarnas återstående trumfkort är att rikta negativ publicitet mot Sverigedemokraterna precis före valet, men majoriteten av partiets sympatisörer blir bara irriterade på media för deras ensidiga rapportering.

Sverigedemokraterna har 100 riksdagsmandat inom räckhåll. Det är egentligen bara matematik. Om 25 procent av rösterna går till Sverigedemokraterna i september medan tio procent röstar på partier som inte kommer i riksdagen så får ”det åttonde partiet” mellan 95 och 100 (av totalt 349) mandat i riksdagen, sannolikt som riksdagens största parti.

Det är två och en halv månad kvar till valet och de mediala makthavarnas anti-SD-kampanj har inte dragit igång på allvar än, så det är definitivt bäst att inte ta ut något i förskott.

Opinionsundersökningar är alltid besvärliga att tolka, inte minst eftersom de indikerar så olika resultat, men i YouGov och Sentio ligger SD just nu över (!) 25 procent. Det är inte första gången, men det intressanta är att även intervjubaserade opinionsundersökningar nu visar nivåer över 20 procent, som baserat på tidigare erfarenheter troligen ska korrigeras upp flera procentenheter. Detta eftersom partiets sympatisörer är obenägna att uppge partitillhörighet eller till och med ger vilseledande svar.

Etablissemangets så kallade experter ville länge förringa SD:s framgångar i opinionen. När partiet hade fått 8,8 procent i mätning i maj 2014 ansåg Toivo Sjörén, ansvarig på Sifo, att en övre gräns var nådd. Och för bara ett och ett halvt år sedan drömde Göran Greider offentligt om ”att det mycket väl kan gå så att SD nästa val är nere på låt oss säga tio procent”.

Vi behöver alltså inte bara nya politiker utan även nya experter.

De gamla partierna, som snart lär tvingas släppa ifrån sig ytterligare tiotals riksdagsmandat, lider av något som kan sammanfattas med – underskattning av motståndaren. Man har hela tiden velat vifta bort SD som irrelevant och inte värt att ta på allvar. Högst sakliga argument från SD:s sida har bemötts med förlöjliganden och tomma floskler, som om man betraktade väljarna som idioter som går på vad som helst.

Man har uppträtt som att det nya riksdagspartiet vore nån sorts felaktighet som med tiden avskaffar sig själv. Det motsatta har inträffat. Sverigedemokraterna är idag mycket mer än ett migrationskritiskt parti och har formulerat ståndpunkter på politikens alla områden. Den verklighetsorienterade politiken återkommer inom allt från polis och rättsväsende till skattepolitik och välfärd. Man har gjort läxan helt enkelt.

I valrörelsen kommer dessutom partiledarens betydelse att öka och mycket talar för att Jimmie Åkesson lyfter sitt parti. Enligt en undersökning av Sentio är Jimmie Åkesson den partiledare som flest svenskar vill se som statsminister. Vidare spelar sociala medier en allt större roll i det politiska samtalet och där dominerar Sverigedemokraterna nästan totalt. Motståndarnas återstående trumfkort är att rikta negativ publicitet mot partiet precis före valet, men majoriteten av SD:s sympatisörer blir bara irriterade på media för deras ensidiga rapportering.

Av allt att döma är Moderaterna oförmögna att dra tillbaka sina gamla väljare som gått över till SD och det stora slaget om vanliga arbetare och pensionärer står just nu mellan S och SD.

Socialdemokraternas ekonomiska och organisatoriska styrka ska inte underskattas, men partiet lider en uppenbar brist på karismatiska ledare. De som har synts mest är statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och riksdagsledamoten Olle Thorell. Ingen av dem håller måttet som kommunikatör. Att man exponerar denne Thorell i barnsliga och intellektuellt torftiga inlägg på YouTube tyder på en förvånansvärd brist på både kreativitet och kommunikationsförmåga. Dessutom är det lite svårt att ta Socialdemokraterna på allvar när de lovar saker som de har glömt att genomföra under fyra år vid makten.

Sammantaget är det, just nu, ingen vild gissning att SD når omkring 100 mandat och går in i nästa mandatperiod som riksdagens största parti. Fortsättning följer.

*

Se mer: SD får 8 procent. kan inte växa mer (SR, juni 2014), SD nere på 10 procent i nästa val (ETC, dec 2017), Flest anser att Jimmie Åkesson vore bästa statsministern (Nyheter idag, juni 2018), SD dominerar i sociala medier (Aftonbladet), Semmelekonomi med S-riksdagsmannen Olle Thorell (Nyheter idag, )