SVERIGE. Det var under förra lördagen som polis och räddningstjänst fick larm om två separata drunkningsolyckor på olika platser i Sverige. Väl på plats fick polisen lägga resurser på att mota människor från platsen som aktivt störde räddningsarbetet. Personer vägrade flytta på sig och man fortsatte att filma trots uppmaningar från polisen om att sluta med hänvisning till de drabbade.

I Degerfors förra lördagen kom en 17-årig pojke att missta livet efter att ha försvunnit under vattnet. Även i Landskrona drabbades en 75-årig man efter ett tillbud vid en brygga. Polis och räddningstjänst fick vid båda tillfällena lägga resurser på personer som störde räddningsarbetet. Polisen i Örebro har kommenterat händelsen i Degerfors via Facebook. Man skriver bland annat:

– ”Däremot vill jag starkt ifrågasätta några vuxna människors beteende på platsen. Det gäller de vuxna personer som står på bryggan och genom sin närvaro förhindrar räddningstjänsten att kunna arbeta fritt. Här får polis på plats avvara resurser för att fysisk flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten.”

Man skriver även att det fanns vuxna på plats som lyfte upp sina barn på axlarna för att de skulle kunna se bättre. Utöver detta vägrade flera vuxna på platsen att lägga ner sina mobiler trots uppmaningar från polisen att sluta med respekt för den drabbade. Då fick räddningstjänsten försöka skyla kroppen under det livräddande arbetet.

Felparkerade bilar blockerade ambulansen
Även i Landskrona stötte man på problem med personer som stod i vägen. När ambulansen skulle lämna platsen stod flera bilar felparkerade vilket blockerade framfarten. Räddningstjänsten kommenterar det hela med att situationen var kaotisk och folk på platsen förstod inte allvaret.

– Folk lyssnade inte polisens uppmaningar att utrymma bryggan och vägrade att flytta på sig när räddningspersonalen behövde utrymme för räddningsinsatsen, förklarar Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral.

Debatt om förbud mot fotografering
Som en följd av händelserna har Ambulansförbundet krävt att man ska kriminalisera fotografering vid olycksplatser. Man menar på att det idag finns en stor problematik med personer som tar sig fram vid olyckor för att få en så bra bild som möjligt med mobilkameran. Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala universitet delar den beskrivningen men är skeptisk till ett förbud av fotografering vid olyckor.

– Vår etik och etikett har inte hållit samma takt som de snabba teknikutvecklingarna. Det är som att ge ett barn en hammare, det vill slå på allt i sin omgivning. Mobiltelefonerna kan ta fantastiska bilder och sociala medier uppmuntrar till att publicera dramatiska bilder, också traditionella medier där man till och med kan få betalt för bilderna, säger Brian Palmer.

Han tillägger angående Ambulansförbundets krav om förbud av fotografering:

– Man vet oftast inte vad situationen handlar om förrän i efterhand. Tänk om jag hade varit på Drottninggatan för 14 månader sedan och såg en lastbil som kraschade in i Åhléns. Jag kanske skulle tolka det som en lastbil med trasiga bromsar. Men när det sen visade sig vara ett terrordåd var det bra att folk filmade, som kunde användas som bevismaterial, säger han.

Länk till Polisen i Örebros inlägg här.