ITALIEN. Presidenten försökte ge regeringsmakten till etablissemanget trots att EU-kritiska partier vann valet. På torsdagen kunde valvinnarnas kandidat till sist bilda regering.

Statskuppen misslyckades. President Sergio Mattarella, som står vänsterpartierna närmast, stoppade den eurokritiske ekonomen Paolo Savona från att bli finansminister. Då avslutade valvinnarnas nominerade premiärminister Giuseppe Conte sitt arbete med att bilda regering. Presidenten gav istället uppdraget att bilda regering till en person ur det Europaentusiastiska lägret som förlorat valet. Denne fick dock inga personer att ställa upp som ministrar, eftersom det förväntades att den manipulativt tillsatta regeringen snabbt skulle falla i parlamentet.

Därför fick juristprofessorn Giuseppe Conte åter uppdrag att bilda regering. Och ekonomen Paolo Savona finns med i ministerlistan, men nu som Europaminister. Han blir nu ansiktet för Italien i Bryssel, vilket blir intressant eftersom han är såväl en erkänt skicklig ekonom som en uttalad kritiker av euron och diskuterat hur Italien kan lämna eurozonen. Italien är ett av EU:s tunga grundarländer. Att det landet nu företräds av en uttalad kritiker är ett hårt slag i ansiktet på Brysselbyråkratin.

– Vi kommer att arbeta beslutsamt för att förbättra levnadsvillkoren för alla italienare, sa den Conte efter att regeringsbildningen godkänts av presidenten på torsdagskvällen. Ministrarna svärs in idag, fredag.

Etablissemangskritiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio blir arbetsmarknadsminister och högerpartiet Legas ledare Matteo Salvini blir inrikesminister. Båda blir också vice premiärminister.

Presidenten har försökt försvara sitt misslyckade agerande med att Paolo Savonas utnämning felaktigt skulle tolkas som att Italien ångrar sin anslutning till euorzonen. Det skulle uppfattas som att Italiens nya regering planerade att ta landet ur euron bakvägen. Men nu har presidenten fått krypa till korset och acceptera Savona som regeringsmedlem. Han intygar att han respekterar konstitutionen, trots hans märkliga agerandet som fullständigt misslyckades.

Den nya regeringen övertar en av Europas svagaste ekonomier. Italien har gigantisk statsskuld och på flera områden ligger man inte långt efter Grekland i misskött ekonomi. Det kommer att bli en svår uppgift att få igång ekonomin utan att ytterligare öka skulderna.

*

Se mer: Bloomberg i Italy’s Populists Surge to Power in Challenge to Europe, Time i Italy Forms Western Europe’s First Populist Government, The Lokal i Here’s how Italy’s president explains his controversial veto, AFP i Paolo Savona, the eurosceptic at the heart of Italy’s standoff,