MALMÖ. Trippelmordet i Malmö under måndagen är en gänguppgörelse. De sex skjutna är alla grovt kriminella och känner varandra. De tillhör den gängkriminella miljön på drygt 200 personer. Det berättade polisen på förmiddagens presskonfererens.

Tre av de sex skjutna vid internetcaféet på Drottninggatan i Malmö har avlidit. Två är allvarligt skadade. Skjutningen skedde några hundra meter från polisstationen vid 20.00-tiden under måndagskvällen och händelseförloppet var snabbt. Polisen vill inte bekräfta att skotten skedde med ett automatvapen, inte heller att de avfyrades från en bil. De skadade personerna lastades snabbt in i bilar och togs till sjukhus.

Malmös polismästare Stefan Sintéus berättar på polisens presskonferens att samtliga sex personer är kända av polisen. De dödade är 19, 27 och 29 år, och de skadade är 21, 30 och 32 år.

– De är multikriminella och har kommit långt i sin kriminalitet.

Det finns ingen misstänkt i nuläget eller motiv.  Men det finns tre fyra pågående gängkonflikter i Malmö. Polisen utesluter inte att vedergällning kan komma att ske.

– De sex känner varandra. Det finns ett antal gängkonflikter som är ganska heta.

Kränkta
Konflikterna handlar generellt om att gängmedlemmarna känner sig kränkta, uppger Sintéus.

– Generellt är det oftast att någon känner sig kränkt över någonting, oavsett om det är någon ouppklarad affär eller om någons flickvän, säger han.

205 gängkriminella
Totalt finns 205 aktiva gängkriminella i Malmö, som polisen har kännedom om.

– Vi vidtar ständigt åtgärder mot de här gängen, vi är aktiva mot dem hela tiden, säger Sintéus samt att man i Malmö har 80-100 häktade och en del frihetsberövade.

Skjutningen skedde synnerligen centralt i Malmö nära rättscentrum med polistationen, men Sintéus drar inga slutsatser av brottsplatsen.

I nuläget inte finns något känt motiv bakom dådet. Polisen arbetar efter två spår: förundersökningen och trygghetsskapande åtgärder. Man samarbetar även med polisens underrättelseverksamhet.

Allmänheten löper risk
Sinteus menar att erfarenhetsmässigt är det sällan att tredje man drabbas.

– Men det finns alltid tyvärr risk när man ser till tiden, antal personer på plats.

Sinteus menar att det är det geografiska läget i Malmö med närheten till kontinenten som gör att Malmö har så mycket grovt kriminella gäng.

”Ilska och frustration”
Jusititeminister Morgan Johansson (S) sa tidigare på förmiddagen att han ”känner ilska och frustration” men inte hopplöshet.

– Det är ett avskyvärt brott och det påminner oss igen om att vår viktigaste uppgift är att knäcka den organiserade kriminaliteten. Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen.