POLITIK. Mot svenska folkets vilja kommer regeringen att driva igenom lagförslaget om afghanamnestin på torsdag. 54 procent av svenskarna tycker att förslaget är dåligt.

På torsdag kommer  S-MP-regeringen med hjälp av V och C att driva igenom den impopulära förslaget som ge uppehållstillstånd för studier till 9 000 afghanska män som redan fått avslag på sin asylansökan.

I en färsk undersökning av Expressen/Demoskop slås det fast att en majoritet av svenska folket, 54 procent, anser att förslaget är dåligt och är emot gymnasieamnestin. Ännu fler, hela 59 procent, anser att frågan är ”mycket viktig”. Motståndet har dessutom ökat. I december var det bara 36 procent som ansåg att förslaget var dåligt.

Bland sverigedemokratiska väljare anser 96 procent att det är ett dåligt förslag. Av alliansväljare anser 58 procent att förslaget är dåligt, medan 27 procent är positiva. Bland de rödgröna väljarna anser 20 procent  att förslaget är dåligt och 69 procent är positiva. Centerpartiet väljare har som enda alliansparti en majoritet som är positiva till förslaget, 62 procent mot 19 procent negativa.

Fattigpensionärer
Samtidigt kommer en ny larmrapport om att det finns alltfler fattiga pensionärer och att siffran stiger, enligt Pensionsmyndigheten. Pensionärer som inte får det nödvändigaste att gå ihop, som dessutom ofta är hemlösa och tvingas åka nattbuss för att inte frysa ihjäl eller bli rånade på gatorna.

Jämfört med övriga Norden har Sverige en högre andel fattigpensionärer och i jämförelse med EU ligger Sverige bara på genomsnittet, trots att Sverige anses vara ett rikt land.

För de tre miljarder per år som afghanamnestin beräknas kosta kunde istället de pengarna läggas på de 245 000 fattigpensionärer för att få upp deras inkomst.

Tandvård, mediciner och övrig service får pensionärerna försöka skrapa ihop till själva eller avstå. Medan de ensamkommande afghanerna får fri tillgång till service, eller betala 50 kronor per tandläkarbesök.

Stor invandring
Nyligen visar Migrationsverkets statistik att över 52 723 uppehållstillstånd beviljats de första fem månaderna i år. Utsträckt på helår gör det 120 000 tillstånd. Det är en mycket hög invandring, till skillnad från hur retoriken hos regeringen låter, där man talar om att numera ha en restriktiv invandring. Till denna siffra kommer i så fall även de 9 000 ensamkommande afghanska männen.