Österrike stänger sju moskéer och utvisar upp till 60 imamer. Den konservative förbundskanslern Sebastian Kurz motiverar beslutet med att moskéerna och imamerna radikaliserar muslimer i landet.

Den nya regeringen i Österrike agerar kraftfullt mot islamsk extremism. Förbundskanslern slår fast att regeringens åtgärder är ett led i ”kampen mot politisk islam”, rapporterar Daily Telegraph med flera. Besluten bygger på en lag som antogs 2015 och förbjuder religiösa samfund i landet att ta emot utländsk finansiering.

Därför stängs nu sju moskéer och upp till 60 imamer som finansieras av utländska organisationer ska utvisas.

En av moskéerna ägs av en organisation som misstänks ha kopplingar till den ultranationalistiska turkiska organisationen de Grå vargarna.

De sex övriga moskéerna tillhör den muslimska organisationen Atib, som kommer att tvingas stänga sin verksamhet. Atib betalar lönerna för ett fyrtiotal utländska imamer, vars uppehållstillstånd kommer att hävas.

– Parallella samhällen, politisk islam och radikala tendenser har ingen plats i vårt land, sade Kurz då han meddelade om beslutet.

Sebastian Kurz blev förbundskansler i december efter att hans konservativa Folkparti ÖVP och det invandrarkritiska Frihetspartiet FPÖ vann parlamentsvalet och bildade regering tillsammans.

Bägge partier lovade under valkampanjen att skärpa migrationspolitiken och motverka politisk extremism.

– Det här är ett steg i rätt riktning, konstaterade Frihetspartiets ledare, vice förbundskansler Heinz Christian-Strache.

Turkiets islamistiske president Erdogan gör hårda utfall mot Österrike i uttalanden förmedlade genom en talesman som sa att beslutet ”återspeglar islamofobiska, och rasistiska tendenser i Österrike.”