Nu försöker S och övrig vänster fula ut dem som står för demokratiska principen att folkets utslag i val ska avspegla sig i riksdagens arbete. Det säger något om deras verkliga värderingsgrunder.

Efter åtta år i riksdagen har allianspartierna kommit fram till att man inte ska blockera SD från att delta i fördelningen av ordförandeposter i utskotten efter höstens val.

Eller annorlunda uttryckt: Alliansen börjar tillämpa den demokratiska principen att folkets röster ska få genomslag i riksdagens arbete.

I sociala medier har vänsterkrafterna startat kampanj för att fula ut detta besked och framställa det som att C och L sviker sitt löfte om att inte samarbeta med SD.

Men det handlar inte om samarbete, utan om demokratisk anständighet. Om över en miljon väljare röstar på Sverigedemokraterna och blir större än C, L och KD tillsammans, är det fullständigt orimligt – antidemokratiskt – att SD inte skulle få några ordförandeposter i riksdagens 15 utskott.

Utskotten är viktiga i riksdagens beredning av regeringens förslag innan dessa går till omröstning i kammaren.

För Sverigedemokraterna är det viktigt att bygga erfarenhet på alla plan i det parlamentariska arbetet, inte minst därför att partiets mål är att bli ett statsbärande parti i landet.

För allianspartierna är det, utöver det rimliga i att låta folkviljan råda, en taktiskt smart manöver att vara först med beskedet. Det ger naturligtvis alliansen pluspoäng hos SD att man respekterar SD-väljarna och låter dem få sitt proportionella inflytande i riksdagsarbetet. Detta utan att man för den skull samarbetat eller samtalat med SD.

För att använda Mellanösterntermer: alliansen har gjort unilateral eftergift utan förhandling (ungefär som när Israels premiärminister Ariel Sharon drog bort trupperna från Gaza 2005 utan fredsförhandling).

Ett sådant agerande kräver taktisk begåvning och så djupa insikter i skeendet att man vågar ändra hållning och ensidigt agera. Så ock i detta fall. Alliansen visar handlingskraft och förbättrar sin situation i ett förväntat oklart läge i parlamentet efter valet.

När vänsterkrafterna åter kastar anklagelser mot de borgerliga för att man ”släpper fram” Sverigedemokraterna istället för att blockera och hata partiet, är det bara utslag för det gamla vanliga demokratiföraktet som sticker upp sitt fula tryne.

Vänsterns totalitära agerande mot SD under alla år har misslyckats – eftersom svenska folket har djupa demokratiska värderingar. Att vänstern ännu en gång tar till det totalitära kortet visar att man ingenting begripit.

*

Se mer: SVT i Alliansen vill släppa in SD på ordförandeposter i utskotten, SR i Alliansen: Ge SD topposter i riksdagens utskott