AFGHANAMNESTIN. 9.000 afghanska män utan asylskäl får rätt att stanna. Det hårt kritiserade förslaget drevs igenom under torsdagen, efter massiv påverkan från olika vänster- och lobbygrupper. Röstsiffrorna i riksdagen blev 166 röster för och 134 emot. Kostnad: 2,9 miljarder kronor tre första åren.

Lagrådets tidigare remisskritik var historisk: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Många har sällat sig till den benhårda kritiken. Argumenten har dragits mot förslaget in i det sista. Som i Samtiden tidigare idag:

”Aldrig har riksdagen voterat om ett så illa förberett, juridiskt inkompetent och moraliskt förkastligt lagförslag som man kommer att göra i eftermiddag. När majoriteten ger 9.000 afghanska män utan asylskäl ny möjlighet att stanna bevisas att Sverige inte längre är en rättsstat, utan styrs av ett inverterat pöbelvälde då etablissemangen struntar i statsförvaltningens mest grundläggande regler.”

Eller av afghanske hemspråksläraren Zulmay Afzali som skriver i GP: ”Er lag skapar bara kaos och orättvisa” där han talar om vilken press de som arbetar i skolan kommer att få vara under.

”Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikerna inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda ’medmänsklighet’.”

Många tar även upp faktum att man nu sanktionerar att dessa män, i upp till 30-årsåldern, varav 78 procent har ljugit om sin ålder, och som haft 0 procent giltiga ID-handlingar, dessa män ska nu gå i skolan tillsammans med svenska tonåringar.

Men inget har bitit på partierna. Mest konstigt är det att Socialdemokraterna, som säger sig numera stå för en sansad migrationspolitik där ett nej är ett nej, har drivit på och sällar sig till de asylaktivistiska V, MP och C.

Tre liberaler och tre från Kristdemokraterna röstade för afghanamnestin, mot den egna partilinjen. En centerpartist avstod, Staffan Danielsson. Ingen socialdemokrat röstade mot partilinjen men hela 17 ledamöter var frånvarande.

Kent Ekeroth (SD) kommenterade omröstningen på Twitter: ”Moderaterna svek sin nya ”retorik” i kammaren nyss: De röstade NEJ till att återförvisa lagförslaget om ensamkommande-amnestin – alltså de försökte inte ens skjuta upp beslutet. De lät det alltså gå till omröstning idag, när riksdagen hade möjlighet att skjuta upp förslaget. I omröstningen sen vann amnesti-förslaget.”