BOSTÄDER. Nacka kommun säger att de dyra bostadsrätterna de köpte  åt månggiftesfamiljen är uthyrda igen. Men boende i närheten hävdar att det inte stämmer. – Det är mörkt och fönstren gapar tomma. Varför ljuger man om detta? säger en källa.
Totalt har Nacka kommun köpt bostadsrätter för 350 miljoner kronor sedan januari förra året. Majoriteten av de 94 lägenheterna hyrs ut till nyanlända.
Bostäderna åt den uppmärksammade månggiftesfamiljen från Syrien med tre fruar och 16 barn (varav två flickor nu är omhändertagna av det sociala) kostade nästan 14 miljoner kronor i inköp.
Adresserna var Ljuskärrsvägen 43, 86 och 37 i det attraktiva Saltsjöbaden. I oktober fick familjen byta sexrummaren på 37:an flytta till en trea på nummer 60.
Sedan polygamifamiljen flyttade till Strömsnäsbruk i Småland har lägenheterna stått tomma, enligt boende i området. Ljuskärrsvägen 63 står också tom sedan december månad. Den köptes för 3, 25 miljoner kronor för en nyanländ familjs behov.
Boende undrar
Bara dessa fyra bostadsrättslägenheter har alltså kostat kommunen över 17 miljoner kronor i inköp. Sedan tillkommer hyran för de månader bostäderna stått outhyrda.
Boende i området undrar vad som ska hända med dessa lägenheter.
– De är köpta för 17 miljoner kronor av skattepengar. Vad ska man göra med dem? Varför står de tomma? Väntar de nya flyktingar?
Stämmer inte
En annan fråga är varför kommunen uppger att bara två lägenheter står tomma när det är fyra. Flera personer hävdar att det inte stämmer.
– Det ligger gratistidningar och post innanför dörren, namnen på de tidigare hyresgästerna står fortfarande kvar. Kylskåpsdörrar står på glänt. Det är mörkt och fönstren gapar tomma. Varför ljuger man om detta? säger en källa.
Tre av de fyra lägenheterna ligger på markplan så det är inte svårt att se om det bor någon där eller inte, uppger personerna. Den fjärde ligger på plan ett.
Uthyrda
På förfrågan skriver Nacka kommun till Samtiden att 43 och 60 är uthyrda. Lägenhet 86 står tom sedan april i år (avgift cirka 9 500 kr/månad) och 63:an ( avgift cirka 5 500 kr/månad) står tom sedan december 2017.
”I det fall ett hushåll med nyanlända nackabor anvisas till lägenheten ersätter Migrationsverket kommunen för utebliven hyra den tid bostaden stått tom”, skriver pressansvarig i ett mail.
Esa Örmä, v ordf SD Nacka, säger:
– Det är kapital för många miljoner som bara står. Man undrar varför. Ingen skulle tycka att det var konstigt om kommunen säger att man vill vänta med försäljning till hösten för att få bättre pris. Men som det är nu får vi inte veta något. Alla dementerar bara, ingen verkar säga sanningen.
Samtiden har sökt gruppchefen på fastighetsförvaltningen och kommunalrådet Mats Gerdau (M) utan resultat.
Fem tomma villor
Även fem villor som Nacka hyrde åt nyanlända står mest tomma, enligt tidningen MittiNacka. Nacka kommun har sagt upp kontrakten på sammanlagt fem villafastigheter som privatpersoner har hyrt ut. Totalt har månadskostnaden för de fem villorna varit 97 900 kronor.

Den dyraste villan, 28 000 kronor, en omöblerad sjurumsvilla på 191 kvadratmeter, har enligt fastighetsägaren stått tom hela hyresperioden.

En annan villa som kostade 11 300 kronor i månaden, har mestadels varit outhyrd under ett år. Ytterligare en villa har sedan 1 december bara varit uthyrd i två veckor.

Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun, kommenterade:

– En generell kommentar kan vara, i den mån vi kan förbereda oss på vilka individer som kommer försöker vi hyra in bostäder som matchar det behovet. Vi får reda på två månader innan vilka som behöver bostäder, då måste det gå ganska raskt, då kan det hända att vissa objekt inte kan användas. Då kan det uppstå enstaka situationer som ter sig märkligt.