Polisen varnar för hämndaktioner efter den omfattande skjutningen i måndags då sex sköts med automatvapen och tre dog på öppen gata i Malmö.

Ingen är gripen efter måndagskvällens attack mot internetcafé i centrala Malmö. Alla skjutna unga män tillhörde kriminella grupperingar och var kända hos polisen.

Från polisen räknar man nu med hämndaktioner.

– När man har med det här personerna att göra finns det alltid en risk för vedergällning. De här personerna är väldigt lättkränkta sinsemellan. Vi ser det som ett ganska påtagligt motiv som de har – att någon form av vedergällning kommer att äga rum. Vi räknar med att en sådan kan äga rum tyvärr, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö i P1 Morgon.

Polisen försöker bilda sig en uppfattning om motiv och vilka reaktioner skjutningen kan få. Man försöker prata med de personer som man tror är inblandade.

Enligt kriminologen Leif GW Persson finns tecken att det tänkta offret för attacken i måndags överlevde med lindriga skador. Han ska vara misstänkt i flera andra skjutningar. Men det är svårt att utreda denna gängkriminalitet eftersom alla håller tyst och vägrar prata med polisen, både de angripna, förövare och vittnen.

De angripna håller tyst för de vill kunna knäppa förövarna, och det går inte om de sitter inne, menar GW Persson i TV4.

Samtidigt visar statistik att Sverige är avsevärt sämre att klara upp skjutningar än andra länder. I Finland är uppklarningsprocenten 90 procent, i Sverige 50 procent och i storstäderna 25 procent.