Sverige har på EU-toppmöte gått med på att fasa ut svensk ”rabatt” på EU-avgiften, vilket skulle innebära kraftigt ökade kostnader för statskassan. Socialdemokraterna har tidigare sagt att de är emot höjd EU-avgift, men nu tycks statsminister Stefan Löfven signalerat att han ger efter.

Sverige är redan en av de allra största nettobetalarna till EU-systemet. Men Bryssel vill ha mer, mycket mer från Sverige. I nästa flerårsbudget för 2021-2027 vill EU-kommissionen ta bort rabatterna som Sverige och några andra stora nettobetalande medlemsländer får på sin avgift.

Enligt kommissionens budgetkommissionär Günther Oettinger finns det också starkt stöd för hans förslag om att fasa ut rabatterna under fem år.

– De flesta medlemsländer håller med om det. Inget land är helt emot det, sade Oettinger på en presskonferens i Bryssel på måndagen enligt Europaportalen.