FACKRÖRELSEN. Landsorganisationen (LO) har återigen hamnat i blåsväder efter att det har framkommit uppgifter om att man skulle sålt en semesteranläggning i Italien till en medlem av den italienska maffian. Köparen beräknas ha gjort en vinst på 20 miljoner kronor genom att stycka av och sälja lägenheter efter att bara ha betalt 4 miljoner för anläggningen. Det framkommer även uppgifter om missförhållanden under LO:s ledning.

Det är anläggningen La Serra i närheten av Neapel, som har ägts gemensamt av LO, TCO och Kooperativa Förbundet som nu står i centrum för händelserna. Man har sedan 60-talet ägt anläggningar i Italien som medlemmarna i facken har kunnat hyra billigt. LO som var majoritetsägare beslutade 2014 för att sälja anläggningen som gick med förlust så att man kunde fokusera på en annan anläggning i norra Italien.

Man med kopplingar till italienska maffian tog över
Problemet var att man bara fick in ett bud på La Serra. Köparen kom från ett område där den italienska maffian Camorra är väldigt stark. Mannen i fråga är även ingift i maffian. För fyra miljoner kronor fick han ta över anläggningen. Den italienska polisen fick dock upp ögonen för affären. Man menade på att priset var alldeles för lågt för en anläggning som italienska tidningar nu spekulerar i skulle vara värd 140 miljoner kronor.

Italiensk polis slog till mot anläggning i förra veckan. Man ansåg att den nye ägaren hade olovligen styckat upp anläggningens 220 lägenheter och sålt 43 av dem till en vinst på 20 miljoner kronor. Något som går emot detaljplanen. Därför har man nu spärrat av de berörda lägenheterna. LO hävdar att man gjorde de nödvändiga bakgrundkontrollerna men tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som var styrelseordförande för semesteranläggningarna vid försäljningen har inte gått att nå för en kommentar. LO:s kanslichef Annika Nilsson kommenterar det hela med att säga:

– Jag var inte med då. Man gjorde en kontroll på honom och hans företag. Det fanns ingenting i de undersökningar eller bakgrundskollar som vi har gjort som gjorde att det fanns anledning att stoppa affären. Vi gjorde en regelrätt bakgrundskoll.

Rapporter om missförhållanden
LO hävdar att det var tack vare ekonomiska förluster som man valde att sälja anläggningen. Det har dock framkommit uppgifter om att verksamheten gick rätt bra under åren som LO ägde semesteranläggningen. År 2010 hade man ett överskott på 30 000 kronor och 59 000 gäster. Man sade även nej till flera köpare som visade sitt intresse för anläggningen.

2010 är året då man ska ha anställt en verksamhetschef som hotade och pressade personalen till den höga grad att man hörde av sig till styrelsen för semesteranläggningen och bad dem byta ut den nye chefen. Trots detaljerad information om missförhållanden valde den LO kontrollerade styrelsen att inte göra något. Istället flydde gästerna och verksamheten började gå dåligt. LO har en annan bild av skedet.
– Köparna stod inte på rad, vi hade inget val. Vi var i kontakt med många fler eventuella köpare som valde att inte lägga bud, säger Annika Nilsson.