EU. – Att anförtro EU att kämpa mot invandring verkar inte rimligt när EU i grunden vill ha en omfattande invandring till EU-länderna.
Det säger Marine Le Pen som istället vill ha en lösning på krisen liknande Australien.

Marine Le Pen vill inte ha mer inblandning av den Europeiska unionen som lösning på den uppblossade migrationskrisen. Istället vill den franska partiledaren för Nationell Samling, före detta Nationella Fronten, återföra kontrollen över migrationen till de nationella regeringarna, samt stoppa det gränslösa Schengenområdet. Det som har kallats en ”effektiv internationell passfri zon för terrorister” av interpol-chefen Robert Noble, påpekar hon.

En sådan politik har framgångsrikt förts av Australien under flera år. Australien var liksom Europa en populär destination för illegala båtmigranter. Många drunknade också på överfarten tills regeringen gjorde det till sin policy att skicka tillbaka alla båtar, antingen till ursprungsdestinationen eller i ett tredje land för utredning.

Marine Le Pen stöder Italiens inrikesminister Matteo Salvinis beslut att stänga hamnarna för NGOs så kallade räddningsfartyg, som har hämtat upp migranter några få mil från Nordafrikanska kusten och skeppar dem till Europeiska hamnar. Le Pen noterar att 80 procent av italienarna stöder det beslutet och även anser att migranterna bör föras tillbaka till sin ursprungshamn i Libyen.

Franske presidenten Emmanuel Macron däremot har attackerat Italiens nya regering och varnar för att euroskepticismen sprider sig ”som spetälska”.

Le Pen attackerade i sin tur Macron för att fördöma populiströrelsen som reser sig över hela Europa och Italien i synnerhet som en slags ”spetälska”. Hon sa vidare att den franske presidentens uttalande inte bara förolämpar tiotals miljoner europeer utan även ledare för länder i EU.

Le Pen besegrades i presidentvalet 2017 av Macron men uppskattas ändå ha vunnit runt hälften av de ungas röster och två tredjedelar av arbetarklassens röster. Efter att ha reformerat och bytt namn på sitt parti har Le Pen nu tagit upp en mer högröstad kamp mot Macron igen. Macrons popularitet har dalat väsentligt sedan valet.

Le Pen har varnat för att EU är i så hög grad för en massiv invandring att man inte kan anförtros att kontrollera Europas yttre gräns, och menar därför att alla migranter som försöker korsa Medelhavet måste skickas tillbaka till Afrika.

Italiens nya regering beslut att stängt sina hamnar för välgörenhetsorganisationernas ”räddningsfartyg” har skickat chockvågor inom den redan spända migrationspolitiken i EU.

Italien menar att Europa måste dela på bördan av hundratals migranter som plockas upp ur vattnet varje månad, mest utanför Libyen. Italien som ligger närmast Libyen, har sedan 2014 tagit emot 650 000 båtmigranter. Matteo Salvin sa vid sitt besök i Libyen att mottagnings- och identifikationscentra måste uppföras.

Imorgon och fredag hålls EU-toppmöte om migrationen.