Visa att du är en människa


ISLAM. Läraren Florian Aranda jämställer ramadan i skolan med barnmisshandel. – Politikerna på riks- och kommunnivå måste stödja rektorerna i sitt arbete mot ramadan, säger han.

Sedan den muslimska fastan ramadan började har det bland annat uppmärksammats att barn har varit svaga och svimmat av närings- och vätskebrist i skolor, samt att en elev har misshandlats av andra unga i ett bråk om ramadanreglerna.
– Det är första gången som jag upplever ramadan som ett problem för muslimska elever under alla år som jag har arbetat i skolan, säger Florian Aranda, lärare sedan tolv år och kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Norrköping.
Själv arbetar han på en friskola, årskurs 4-6. Problemen är mindre där än på de kommunala skolorna där de har fler muslimska elever.
Men han är övertygad om att det blir ett växande problem hos friskolorna också.
Ökat antal
Det som gör att situation förvärras i skolorna är att antalet muslimska elever har ökat de senare åren, menar han.
– Om vi inte är tydliga med vad som gäller i Sverige kommer det att få allvarliga konsekvenser. Politikerna på riks- och kommunnivå måste stödja rektorerna i sitt arbete mot ramadan, för de kommer att få en stor del av den muslimska communityn emot sig.
Han tillägger:
– Vi har vilselett dem att tro att de kunde utöva sin egen kultur och religion, utan att tänka på att en del av den strider mot grundläggande svenska värderingar.
Mådde dåligt
För någon vecka sedan mådde en av Florians elever dåligt på grund av att han varken ätit eller druckit. Florian Aranda fick skicka hem eleven och skrev en händelserapport angående incidenten.
– Jag fick till svar att man behöver inte skriva en rapport, bara mejla mentorn.
Eleven har varit frånvarande från hans lektioner sedan dess.
– Jag tror att det beror på att han inte klarar av att gå till skolan så länge han fastar, säger Florian.
Större problem kommunala
Florian känner flera lärare som arbetar i kommunens skolor, där det finns många muslimska elever. Där är problemet mer omfattade och allvarligare.
– Som lärare måste jag följa den policy som finns på skolan. Skolledningen och mina kollegor vet säkert hur jag förhåller mig till frågan, men det är ingen som diskuterar den med mig. Det kan bero på att vi lärare måste vara ” neutrala”.
Ramadan i skolmiljö är en laddad fråga och han tror inte att friskolan vågar ta ställning.
Tvingas fasta
I en insändare nyligen skrev Aranda om sina erfarenheter av eleven som mådde dåligt för att han varken ätit eller druckit under hela dagen. Han undrade varför verksamhetschefen Anders Pantzar uppgett att man inte hade upplevt några problem kopplade till ramadan i Norrköpings skolor.
– Hur kan verksamhetschefen Anders Pantzar tro att barn som tvingas vara utan mat och dryck, från soluppgången till solnedgången, i en månad, så här års, inte lider av det? skrev han.

Misshandel
Florian Aranda jämställer det med misshandel att tvinga barn och ungdomar att fasta på det sätt som islam kräver, samtidigt som de måste gå till skolan och prestera som vanligt.

– Vårt rättssamhälle borde i enlighet med Barnkonventionen förbjuda att elever tillämpar ramadan under skoltid, eftersom barnens bästa alltid ska gälla före religionsfrihet.