Regeringen Löfven slår svenskt rekord i antalet prickningar av Konstitutionsutskottet. KU:s årliga granskning summerar hur svagt och slappt ledarskapet i regeringen är, inte minst i samband med IT-haveriet på Transportstyrelsen.

I normala fall skulle gårdagens offentliggörande av KU:s granskning ha varit en stor nyhet. Vi får ett noga genomarbetat facit över hur häpnadsväckande slappt och oengagerat ministrar och statssekreterare leder arbetet i regeringen. IT-skandalen når flera centralt placerade makthavare som bara blundar när Sverige utsätts för en av historiens största säkerhetsläckage, antingen av ren nonchalans eller av oförmåga att utföra sitt jobb: leda statsförvaltningen.

Men detta är ingen nyhet. Alla vet att regeringen Löfven är oduglig. Och att dess saga är all på valnatten. Om Stefan Löfven inte själv avgår kommer han att avsättas i den numera obligatoriska omröstningen om statsministern i riksdagen kort efter valet.

Det var inte endast ett haveri genom informationsläckage som hotar Sveriges säkerhet på en myndighet där generaldirektören inte visste vad hon var chef över. Det var ett haveri inom regeringskansliet som inte förstod att något allvarligt hände.

Jag tror att det kunde ske eftersom S-ministrarna bara ser sig som politrucker som ska genomföra socialdemokratisk politik. De har glömt att regeringen leder statsförvaltningen som har ansvar för nationen Sverige. En IT-upphandling upplevdes som en teknisk, inte politisk, fråga. Därför lyssnade man inte. Tog inte in att Sverige var på väg att förlora kontrollen över stora mängder känslig information.

En annan anledning till att KU-granskningen förr hade rönt stor uppmärksamhet är att en av Socialdemokratins kronprinsar sänks i och med publiceringen. Anders Ygeman har länge nämnts som en av de främsta kandidaterna till att bli partiordförande och statsministerkandidat.

I och för sig tvingades han avgå självmant förra sommaren, för att inte bli avsatt genom misstroendevotum i riksdagen. Men han fick genast ett nytt toppjobb som gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. (Det var från motsvarande post Anna Kinberg Batra lyftes till partiledare i Moderaterna.)

KU dokumenterar nu Ygemans brister. Det blir svårt för honom att kunna göra anspråk på högsta posten efter det agerande, eller rättare sagt brist på agerande, han visade i IT-skandalen. Därtill kom han med märkliga bortförklaringar till att han inte slagit larm, som att han inte träffat statsministern i ett avlyssningssäkert rum. Det borde väl en inrikesminister kunnat ordna, om han haft minsta handlingskraft?

Ygeman har hamnat i samma situation som en gång justitieminister Anna-Greta Leijon (S). Hon tvingades avgå inför hot om misstroendevotum efter Ebbe Carlsson-affären. Hon gav honom ett rekommendationsbrev att utreda Palme-mordet, dessutom utan att diarieföra det. Ingvar Carlsson lovade att hon skulle få ny ministerpost efter valet. Så blev det inte.

De ministrar som gruvligt gjort bort sig inför offentligheten har svårt att komma tillbaka, även om de är socialdemokrater.

KU-granskningen ger svart på vitt vilka brister Ygeman har gjort sig skyldig till.