Något historiskt hände i SVT:s Aktuellt häromkvällen. Politiska korrektheten kring migrationen framstod just så naken som den är i mötet med vetenskaplig forskning.

Invandringen kostar stora belopp för staten, belopp som skulle kunna användas till annat. Det har länge varit känt inom ekonomisk forskning. Men det har inte ”nått ut” i politiska och mediala debatter. Där har reaktionen på sådan fakta alltid varit misstänkliggöranden om rasism.

Men så kom Joakim Ruist. Han presenterade sin forskningsstudie hos ESO, (se mer om seminariet i Samtiden här), och var sedan med i SVT:s Aktuellt på torsdagen. Där kolliderade dessa två universum så att alla bubblor sprack. Se klipp i YouTube.

Här är några kommentarer om intervjun från sociala medier:

– Aktuelltinslaget med Joakim Ruist är bland det roligaste jag sett, hur han helt bara är autistisk inför SVT:s politiska vinklar. Fantastisk TV.

– Tack Joakim Ruist för några oförglömliga ögonblick i Aktuellt-studion där journalistikens daterade ryggmärgsfrågor mötte en eftertänksam forskares förvåning.

– Ser intervjun med Joakim Ruist i Aktuellt i efterhand. Aldrig någonsin har faktasökande mött politisk korrekthet på ett tydligare sätt.

– Intervjun är redan en klassiker, som visar hur en stackars forskare av SVT åläggs moraliskt ansvar för en verklighet som strider mot det statliga narrativet att massinvandring är en högvinst för Sverige.

– Intervjun med Joakim Ruist kan vara bland det bästa jag har sett i hela mitt liv. Tack och lov för forskare som är forskare!

– Forskaren Joakim Ruist gjorde en direkt legendarisk intervju i Aktuellt ikväll. Ibland är det befriande med personer som inte är så medietränade.

– Joakim Ruist är helt iskall. Pk journalisterna på Aktuellt helt ställda. Återigen visar SVT på slagsida. Hur kan det vara kontroversiellt att ta fram fakta?

– Rekommenderar verkligen alla att se hela inslaget med Joakim Ruist i Aktuellt ikväll. Det är inte lätt för en forskare att kastas in i en miljö där man förväntas ta ansvar för dagspolitiska konsekvenser och postmodern kvasimoralism.

– Härligt att se en person som inte hasplar ur sig en massa inövade floskler utan ger eftertänksamma och uppriktiga svar.

– ”Hur kan det vara fel med fakta”, sa han med episk eftertänksamhet.

”Jag tror att nettoeffekten . . . av att försöka . . . komma med kunskap . . . i frågor . . . som debatteras . . . är en bra sak.” Sagt så långsamt, med lika delar pedagogik och förbluffning.

Jag ser inslaget som ett bevis på att den offentliga förljugenhet kring invandring, som funnits i Sverige sedan 1980-talet, äntligen börjar tappa greppet om samhällsdebatten.

Joakim Ruist sa tidigare på dagen, att han tycker Sverige har råd med de stora kostnader som invandringen medför. Men det är ju en annan fråga. Han kritiserar också Tino Sanandaji för att vara konfrontatorisk, även om Sanandaji fått ta många smällar i försvaret av forskningen när andra inte vågat.

Men just att Ruist tycks vara mainstream – och ändå publicerar studie som krossar pk-vänsterns påhitt om invandringens lönsamhet och står för det – är storheten med Aktuellt-intervjun. Här har politik och medier oförblommerat kunnat hävda att invandringen är lönsam. Nu är det annorlunda .

Mötet mellan forskaren som har fakta och SVT-redaktionen, som utgår från att den offentliga förljugenheten fortfarande är styrande, blir därför en oerhört tydlig kulturkrock. Forskningen som inte har politiska baktankar möter vänsterns politiska och aktivistiska korrekthet.

Dessutom vinner forskningen medan den tillrättalagda förljugenheten förpassas till historiens skräphög. Äntligen.