EUROPA. Sverigedemokraterna har varit kritiska till EU under lång tid. Men nu konkretiserar partiledare Jimmie Åkesson att han vill ha en folkomröstning. – EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting, säger han.

Sverigedemokraterna har talat om en Swexit ända sedan den Storbritanniens folkomröstning Brexit 2016. Men Sverigedemokraterna talar nu klarspråk om EU på ett mer konkret sätt. I en intervju i Dagens industri säger Jimmie Åkesson bland annat att han vill ha en ny folkomröstning om EU redan nästa mandatperiod.

– EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting, säger han till tidningen, säger han.

Sverige betalar stora summor för EU-medlemskapet och är nettobetalare, samtidigt som EU tänker höja avgiften.

– Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka, säger Åkesson.

Men det främsta skälet är enligt Åkesson ideologiskt:

– Vi ska inte vara med i en överstatlig union, säger Åkesson.

40-procent ökning
EU:s förslag på höjning av Sveriges avgift skulle innebära att den höjdes från 40 till 55 miljarder kronor per år, en nästan 40-procentig ökning. Sverige betalar redan mest per invånare. Anledningen till ökningen är att kommissionen vill fasa ut de rabatter som Sverige och fem andra medlemsländer får. Förra året låg Sveriges rabatt på drygt 6 miljarder kronor. Kommissionen vill också halvera den summa som medlemsländerna får behålla när de samlat in tullavgifter som går till EU:s kassa.

Kritiker menar att EU-kommissionen nu bakvägen försöker skaffa sig och EU ett större oberoende gentemot medlemsländerna genom att trygga de egna EU-medlen. Samtidigt vill EU-komissionen också införa nya EU-skatter, bland annat på utsläpp och plastavfall, samt en europeisk bolagsskatt.