Den flod av opinionsmätningar som kommit senaste veckan bekräftar alla trenden att Sverige efter valet kan ha tre jämnstora partier som har att avgöra regeringsfrågan. Därför har vi i Sverige inte två statsministerkandidater, utan tre.

Om det blir tre jämnstora partier, så som nu också Demoskop indikerar, har den blockpolitik som dominerat svensk politik sedan 1976, mellan ett borgerligt och ett socialistiskt alternativ, förpassats till historien.

Istället för två block blir det kring tre partier som de avgörande diskussionerna kommer att föras, om hur en regering ska kunna att bildas. Småpartiernas inflytande minskar.

Tre statsministerkandidater
Därför är det också rimligt att tala om tre statsministerkandidater: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Den ståndpunkten framfördes på söndagseftermiddagen i Expressen TV av Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, när han kommenterade utvecklingen i opinionen.

– Det är en helt revolutionerande omvälvning av det politiska spektrat i Sverige som vi upplever.

En effekt av detta är att Sverigedemokraternas partiledare nu kan uppfattas som en tänkbar statsminister efter valet.

– Jimmie Åkesson måste nu ses som en statsministerkandidat, sa Karlsson till Expressen.

Särskilt om Sverigedemokraterna blir största parti i riksdagen, borde talmannen sondera förutsättningarna för att ge Jimmie Åkesson uppdraget att bilda regering.

Till en början skulle säkert de andra partierna avvisa Jimmie Åkesson som statsminister. Men för att uppnå majoritet utan Åkesson finns i princip två stora koalitioner, som S+M+L och S+MP+V+C+L. Frågan om de är mer realistiska än att ta SD på allvar i regeringsdiskussionerna.

Och eftersom SD kan komma att ha ett mycket starkt mandat som valvinnare, samtidigt som de andra partierna 1) så sakteliga börjat förstå att SD haft rätt i valets stora fråga, migrationen, och 2) får svårt att enas om hur en regering ska formas, är det inte en omöjlig tanke att SD kan inta en ledande roll i regeringsbildningen.

Tvivlarna har fått fel förr
Naturligtvis avvisar mediernas politiska kommentatorer möjligheten att riksdagen utser Jimmie Åkesson till statsminister.

– Inget annat parti skulle ställa upp på att ha honom som statsminister. Det är uteslutet. De andra partierna kommer att göra sitt yttersta för att hålla honom utanför inflytande, säger KG Bergström till Expressen.

Men man bör betänka att kommentatorer och så kallade ”experter” förut hävdat att Sverigedemokraterna skulle slå i opinionstaket vid 6, 10 och sedan 15 procent. De har alltid haft fel i sina bedömningar av partiet. De kan få fel också här.