Den nya migrationskritiska regeringen i Italien nekade skeppet Aquarius, som plockat upp över 600 migranter i Medelhavet, att angöra italienska hamnar. Också Malta avvisade fartyget. Den socialistiska regeringen i Spanien är nu villiga att ge dem inträde i Europa.

Spaniens nye socialistiske premiärminister Pedro Sanchez har givit instruktioner om att fartyget Aquarius får angöra den spanska östkusthamnen Valencia, meddelade hans kansli på måndagen.

Fartyget patrullerade Medelhavet och letar efter migranter som vill ta sig in i Europa. De 629 migranter som nu fanns ombord, plockades upp från gummibåtar vid Libyens kust i helgen. Sedan seglade man norrut mot Italien.

Den nya regeringen i Italien, som lovat att införa en mer restriktiv invandringspolitik, beslutade att fartyget inte får angöra hamnar i Italien. Inrikesminister Matteo Salvini, partiledare för Lega, föreslog att de skulle segla till Malta.

– Att rädda liv ute på havet är en plikt, men att förvandla Italien till ett enormt flyktingläger är det inte, sa Salvini i en kommentar på måndagen.

Malta vägrade ta emot fartyget, eftersom man inte har något med räddningsaktionen att göra och att man inte hade ansvar för fartyget enligt internationella konventioner. Det var då den spanska regeringen öppnade sina hjärtan.

– Detta är inte vad vi önskar, båten är överbelastad… Folk är svaga, trötta, sa en passagerare ombord till Euronews om nyheten att fartyget sätter kurs mot Spanien två till tre resdagar bort.

De aktivister som är ansvariga för skeppet Aquarius säger till Al Jazeera, att man inte haft planer på att segla till Spanien.

– Det är tekniskt inte enkelt för oss att segla till Spanien, vilket kommer att ta minst två dygn. Vi uppmanar Italien att finna en lösning nära vår nuvarande position, säger Antoine Laurent från SOS Mediterranee.

FN:s flyktingkommissarie kommenterar dramatiken i pressmeddelande.

– Oberoende av hur europeiska länder väljer att kontrollera sina kuster, borde principen om sjöräddning aldrig ifrågasättas. Jag välkomnar möjligheter att diskutera med berörda regeringar om arrangemang för räddningsoperationer i Medelhavet för att undvika upprepning av den situation som skeppet Aquarius hamnat i.

Italiens regering tänker dock inte ändra beslutet. Inrikesminister Matteo Salvini, som också är vice premiärminister, säger till medierna vid ett besök i Milano att det lönar sig för väljarna att höja sina röster.

– Den nya italienska regeringen gör något som inte gjorts på åratal. Vi har öppnat en ny debatten för en ny migrationspolicy, sa han enligt Daily Express. Han sa att beslutet att neka Aquarius tillstånd att sätta iland hundratals afrikanska migranter är ”en ny signal”.

– Låt mig uttrycka min stora tillfredsställelse över hur frågan löstes. Och det slutar inte här. Det är den första viktiga signalen om att Italien inte kan ta hand om denna stora börda ensam. Problemet löstes genom spanska regeringens stora hjärta, men EU kan inte fortsätta med öppna hjärtan. Vi räknar med en ny inriktning framöver, sa Salvini.

En aktuell fråga är varför aktivisterna med räddningsbåtar inte sätter iland migranterna i Libyen varifrån de kom, sedan de räddat dem från gummibåtar och andra otjänliga fartyg. Det ingår rimligen inte i en räddningsoperation att transportera de räddade till en annan kontinent.