PARIS. Det har blåst upp till politisk strid i Frankrike om en islamistisk rappare ska få uppträda i Bataclan eller inte. ”Médine och hans ’jihad’-album är inte välkomna i Bataclan”, säger Marine Le Pen.

Det var i konsertlokalen Bataclan som 89 personer mördades av islamistiska terrorister 13 november 2015. Nu mobiliserar högerpolitiker mot att rapparen Médine får göra två konserter på teatern i oktober.

Médine är en 37-årig öppet islamistisk rappare som har gjort albumet ”jihad” och producerat låtar med namnen: ”Korsfärst sekularisterna (…) Jag sätter fatwas på huvuden.”

Den kontroversiella rapparen ska nu spela i Bataclan, där så många fransmän mötte en blodig död i terrorattentatet i november 2015.

Médine säger själv att han gör medvetet provokativa texter. Dessutom ska han följa Tariq Ramadans läror, Ramadan är Muslimska brödraskapets grundares barnbarn.

Politisk fråga
Efter att det blev allmänt känt att Médine ska uppträda på samma plats som ett av de mest fasansfulla terrordåden i landets historia har inträffat, blev det ögonblickligen en het politisk fråga.

– Ingen fransk person kan acceptera att denne man vräker ut sin smuts på samma plats som denna massaker skedde. Skicklig eller inte, incitament till islamism fundamentalism, det är nog nu”, twittrade Marine Le Pen under måndagen.

Marine Le Pen tillhör partiet RN, som bytt namn från FN, Front National.

Men även fler partier protesterar med liknande argument, som även kräver att president Macron stoppar konserterna.

– Att låta en islamistisk rappare, som kallar sig ”islamo-scum” återuppta jihadisternas bildspråk för att uppträda på Bataclan: Den senaste provokationen hittills. För offren av 15 novembers heder, låt det inte ske!” twittrade senator Stéphane Ravier, FN Bouches-du-Rhone.

Men medan högerpolitiker och offrens familjer vill att Médine ska spela på något annat ställe, har liberaler och vänsterpolitiker stöttat den kontroversielle rapparen. Vänsterpolitiker som Daniel Obono säger:

– Det chockerar mig inte, det är bara en artist som spelar i Bataclan.

Det är inte första gången en artist som framför islam i positivt ljus uppträder i den drabbade teatern. Bara ett år efter massakern i Bataclan uppträdde Sting och sjöng ”Inshallah”, en låt dedikerad till flyktingar, enligt sajten Voice of Europe.