Järvaveckan är ett alternativ till Almedalen. På Järvafältet, liksom i andra invandrartäta områden, växer SD fram som en allt starkare kraft, till mångas förvåning. SD har fler sympatisörer bland väljare med utländsk bakgrund än C, L och KD tillsammans, enligt SCB.

Det var med stark vind i ryggen som Jimmie Åkesson på fredagskvällen besökte Järvaveckan, en alternativ politikervecka i förortsmiljö. SCB släppte tidigare i veckan opinionsmätning över vilka partisympatier som väljare med invandrarbakgrund har.

Där visade det sig att Sverigedemokraterna ökat till 12 procent. Det kan jämföras med Centerpartiet som har stöd av 5,2 procent, Liberalerna som stöds av 3,5 procent och Kristdemokraterna med 2,6 procent. Dessa tre har alltså tillsammans stöd av 11,3 procent av väljarna med utländsk bakgrund, vilket är mindre än vad SD har ensamma. SD är nästan dubbelt så stora som V i denna väljargrupp. Bara S och M har större väljarstöd än SD.

En annan intressant faktor är att Sverigedemokraterna har starkare stöd hos kvinnor med utländsk bakgrund, 11,6 procent, än bland kvinnor med svensk bakgrund, 9,3 procent.

Järvaveckan har alltså blivit något av hemmaplan för Sverigedemokraterna. Efter sitt tal, refererat här, intervjuades Jimmie Åkesson om just det ökande stödet bland invandrare.

Är förslaget om slöjförbud i förskolan till för att försvenska barnen, frågar Expressen TV.

– Det är för att barn som växer upp i vårt land ska kunna välja när de blir äldre. I dag är det stor risk att många barn överhuvudtaget inte får kontakt med det svenska majoritetssamhället under sin uppväxt. Får dom det, då kan de åtminstone välja. Vill de vara kvar i den här hederskulturen eller vill de välja det svenska majoritetssamhället. Det handlar också om vilka konkurrensvillkor man får i arbetslivet. Man har en helt annan startsträcka om man har en utländsk bakgrund och växer upp i ett utsatt område. Det vill motverka.

Gör man inte den här gruppen till en riskgrupp, att man pekar ut den?

– Det är en grupp som lever med oerhörd risk att aldrig någonsin bli en del av samhället. Vi har haft en så stor invandring, så det är problem som är alarmerande stort. Vi har tiotusentals flickor som riskerar att giftas bort mot sin vilja. Det är sådant som måste stävjas. Jag ser inga andra sätt att göra det på än att låta barnen få en fristad från förtrycket.

Ni menar specifikt barn till muslimer?

– Nej, vi menar specifikt barn som har fyllt tre år, som har föräldrar som båda är födda i ett annat land och som lever i ett av de 61 utsatta områden som polisen har pekat ut.

Stödet för SD i utsatta områden växer. Varför tror du att ni börjar bli så starka i dessa områden?

– Därför att vi talar klarspråk. Vi säger som det är. Alla tycker säkert inte om det jag sa här på Järvaveckan, men väldigt många ser det nog som väldigt befriande när det kommer en politiker som förstår problembilden, vi förstår att ni vill ha lag och ordning, vi förstår att ni vill frigöra er från organiserad brottslighet och förtryckarstrukturer. Därför ska vi hjälpa er med det.

*

Se mer om SCB: I vilka väljargrupper ökar SD?