TERROR. De har stympat barn, våldtagit och mördat under de mest bestialiska former för IS terrororganisation i Syrien och Irak. Idag lever de ett undangömt liv, flera med skyddad identitet, mitt ibland den svenska befolkningen. Det är regeringarna Löfven och Reinfeldt som har möjliggjort den utvecklingen.

Igår presenterades en rapport av Försvarshögskolan som visade i hur hög grad Sverige idag är islamiserat. Antalet radikala islamister har tiodubblats på mindre än tio år enligt Säpo och i flera svenska städer har islamiska shariaregler och svenskhat fått ordentligt fäste. Idag berättar Aftonbladet om återvändande IS-medlemmar, i en granskning.

Hundratals personer från Sverige har radikaliserats och krigstränats av IS i Syrien och Irak. Många av dem är tillbaka i Sverige och lever ostraffade och undangömt mitt bland vanliga människor. Flera av dem har fått skyddade identiteter av myndigheterna.

Tidningen har fått tillgång till information om 200 personer som Säpo ha på sin radar, återvändande jihadister, rekryterare, misstänkta terrorfinansiärer och andra med koppling till våldsbejakande islam.

Fått skyddad identitet
Återvändarna pekas ut som potentiella hot. De som tagit sig tillbaka försöker sopa igen spåren. Av de 39 män och 19 kvinnor som tidningen granskats har 10 bytt namn, 5 fått skyddad identitet, få har kända telefonnummer och många lever inte på sin folkbokföringsadress. 24 av dem har skulder hos kronofogden, i två fall fem respektive sex miljoner kronor, fordringar kopplade till misstänkta bedrägeribrott.

Under ytan
Terrorresor till Syrien sker inte längre eftersom kalifatet är stukat. Men organisationen uppmanar anhängare att utföra terrordåd mot ”otrogna” i de västländer de befinner sig och med vilka medel som helst.

I Sverige har lagstiftningen släpat efter och knappt någon har åtalats för de fruktansvärda brott de rest ner för att utföra.

Allt under ytan
Tidningen skriver att både Säpo och den öppna polisen i dag har bättre kunskap om islamister och jihadister. Ändå har kartläggningen delvis försvårats eftersom de idag i stort sett bara kommunicerar i slutna och krypterade forum. För några år sedan propagerade terroranhängare helt öppet på Facebook och Twitter.

– För ett par år sedan kunde det i stort sett hållas hatpredikningar på torget, i dag sker allt sådant under ytan, säger en poliskälla.

Minskar inte
Radikaliseringen minskar inte enligt källan.

– Det är på sätt och vis bra att det trycks tillbaka från offentligheten, men min bild är tyvärr inte att radikaliseringen minskar, men den är svårare för oss att upptäcka, fortsätter källan.

Slutenheten gäller inte bara på nätet. Det finns en tydlig strävan bland återvändare och personer i deras närhet att distansera sig från samhället. Inkomsterna är låga, i vissa fall obefintliga, liksom kontakterna med myndigheter.

Yassin Ekdahl, tidigare kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, säger:

– Det värsta är att ingen verkar bry sig om den gruppen, Säpo har bara en del, det är kommunernas ansvar att motverka radikalisering, men på många håll fungerar det inte alls och de saknar kompetensen.