BROTT. Fem män friades från misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Nu prövas domen i hovrätten. Offret väljer att själv gå vidare utan åklagare och kan därmed få stå för rättegångskostnaderna själv.

Den 30-åriga kvinnan ska hon ha överfallits i ett trapphus och utsatts för ”mycket grovt sexuellt våld”, enligt polisen. Enligt kvinnan våldtogs hon av uppemot tio olika män under fyra timmars tid i trapphuset. På plats ska ha varit upp till 20 män, som filmade och skrattade.

Kvinnans målsägarbiträde, den kända advokaten Elisabeth Massi Fritz, har tidigare kommenterat våldtäkten som en ”fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient”.

Den uppmärksammade och  kritiserade domen i Södertörns tingsrätt tas nu upp utan att åklagaren driver fallet. Kvinnan väljer att själv gå vidare med fallet utan åklagare.

Elisabeth Massi Fritz tror att det kan tufft.

– Vi är medvetna om att det kommer bli en rejäl uppförsbacke och att det kommer bli ett svårt mål, skriver  hon i ett mejl.

Tingsrätten frikände
Trots sperma i hår och på kläder och omfattande skador undersökta av en läkare, räckte inte bevisningen enligt Södertörns tingsrätt. I domen riktade tingsrätten kritik mot polisutredningen som åtalet bygger på, bland annat för bristande dokumentation av kvinnans vittnesmål.

Det hade också tagit hela tio månader för polisen att genomföra brottsplatsundersökningar på rätt plats.

”En skam”
Vid frikännandet uppgav Elisabeth Massi Fritz att hennes klient kände sig rättslös.
– Domen är en skam för vårt rättssystem. Jag tycker inte att någon förövare som lämnar motstridiga uppgifter och far med osanning i rättssalen ska komma undan på det här sättet med en frikännande dom, sa Massi Fritz då.

Hon uppgav att det finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade och menar att tingsrätten hade ”kört sig fast på kvinnans trovärdighet och tillförlitlighet”, som missbrukare.