Inför minitoppmötet på söndagen om migration har läget förvärrats för Angela Merkel. Österrikes kansler Sebastian Kurz varnar nu att han stänger Brennerpasset om Tyskland börjar skicka tillbaka migranter till Österrike.

Den interna konflikten inom de tyska kristdemokratiska partierna CDU och CSU om migrationen drar nu in Österrike.

– Vi är redo att göra allt som är nödvändigt för att skydda våra gränser, säger Kurz till tyska tidningen Bild. Nya gränskontroller skulle kunna innefatta också Brennerpasset där 6.000 lastbilar passerar per dygn från Tyskland till södra Europa.

Gränskontroller utefter denna pulsåder skulle få långtgående effekter för handeln i Europa. Sedan Schengensamarbetet startade 1999 har de interna gränserna varit öppna mellan Italien, Österrike och Tyskland. Näringslivet har varnat för effekterna av återinförda gränskontroller.

Kurz påpekar i intervjun att han hoppas att han ska slippa vidta åtgärder. Hans hot ger ökad tyngd till hans och Danmarks idé om att skapa mottagningscenter för migranter utanför EU. Förslaget är riktat mot Angela Merkel, som fortsatt vill ha öppna gränser, och få henne att ge efter.

Om Angela Merkel inte backar riskerar hennes regering att falla, och med den alla EU-byråkratins förhoppningar om att Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron ska få fart på än mer maktkoncentration till EU.

För att rädda Merkel har Macron på lördagen uttryckt stöd för att inrätta mottagningscenter för flyktingar.

*

Se mer: Politico i Kurz: Austria to impose Brenner controls if Germany turns back refugees, Daily Telegraph i Austria threatens to reinstate border controls if Germany turns back migrants, ABC News i Macron proposes migrant centers in Europe to assess cases