LULEÅ. En man sköts under gårdagskvällen på Hertsön i Luleå. Mannen fördes till sjukhus och tre män har anhållits under natten misstänkta för mordförsök. Skolor i närheten har under måndagen hållits stängda av säkerhetsskäl.

Återigen drabbas skolelever av att skolor tvingas hålla stängt till följd av allvarliga konflikter. Denna gång handlar det troligtvis om en gängskjutning, en uppgörelse mitt utanför en mataffär. Det var vid 21.00-tiden på söndagskvällen som polisen fick larm om att en man skjutits utanför ingången till en mataffär. Under natten anhölls tre män misstänkta för inblandning i mordförsöket. Alla är kända av polisen sedan tidigare. Till följd av detta spärrades Hertsö centrum av medan polisens tekniker undersökte platsen.

Två skolor i närheten, Hertsöskolan och Svedjeskolan håller stängt under måndagen. En av skolorna, Hertsöskolan, ligger i anslutning till ICA där skjutningen skedde. Skolans rektor, Stefan Millgård, säger att eftersom skolan låg innanför polisavspärrningarna inatt beslutades det redan då att skolan skulle hållas stängd under dagen.

Drabbar 370 elever
Stängningen drabbar 370 elever. På entrédörren till skolan har vaktmästaren satt upp en lapp för att informera. Svedjeskolan, som ligger en bit utanför Hertsö centrum håller också stängt under dagen av säkerhetsskäl.

– Jag fick veta under natten av polisen att det skulle finnas misstänkta föremål i området som man ville undersöka bättre. Jag har också fått samtal från oroliga föräldrar och då tyckte vi det var bäst att stänga också Svedjeskolan, säger förvaltningschef Maarit Enbuske.

Händelsen rubriceras som försök till mord, alternativt försök till dråp. De anhållna gärningsmännen är kända av polisen sedan tidigare. Polisen uppger att man har fått in vittnesuppgifter men vill komma i kontakt med personer som kan ha sett något. Den skjutne mannens skadeläge är okänt.