Kritiken mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel för hennes öppna dörrar för migration växer, även inom hennes regeringskoalition. Regeringskris närmar sig.

Det är val i Bayern i höst. Regeringspartiet CSU, systerparti med Merkels kristdemokratiska CDU, riskerar att förlora sin egna majoritet i delstatsvalet. Det mer konservativa CSU har länge förespråkat en mer restriktiv invandringspolitik, men nu har man skruvat upp tonläget.

Förra veckan hotade CSU, med inrikesminister Horst Seehofer i spetsen, att införa nya gränskontroller på egen hand i Bayern.

Merkel fick med sig Seehofer på att vänta med beslut till efter EU-toppmötet 28-29 juni. Där ska Merkel försöka få igenom en migrationsreform.

På en presskonferens igår sa Angela Merkel att hon nu också vill se en minskning i migrationen och bättre organisation för mottagandet. Men hon sa också att hon inte accepterar att CSU agerar på egen hand. Och hon vill inte se en ”automatisk” nedstängning av gränserna för asylsökande efter EU-toppmötet, rapporterar Deutsche Welle.

Samtidigt som Merkel höll presskonferens i Berlin, höll Horst Seehofer en egen i München. Där sa han att Merkel gått med på ”62 och en halv” av hans 63-punktsprogram för restriktivare asylpolitik. Han stöder också sin förbundskansler i hennes försök att göra upp inom EU. Han uppmanade EU-ledarna att komma fram till en lösning ”som erkänner Tysklands börda i migrationspolitiken, som garanterar ett effektivt skydd av EU:s yttre gränser och en rättvis fördelning av folk med rätt att stanna, liksom ett snabbt återförande av folk utan sådan rätt”.

Seehofer pressar Merkel och säger att hans ambition är att migranterna ska avvisas vid gränsen om EU-samtalen misslyckas att ge ett resultat.

Om han på egen hand skulle inför sådana regler, kan förbundskanslern använda sin konstitutionella makt att upphäva dem. Men det skulle sannolikt innebära att Seehofer och CSU lämnar regeringen, vilket i sin tur skulle innebära att hela regeringen kollapsar. Det skulle också vara första gången någonsin som de två partierna inte regerar ihop, vilket alltså skulle vara en form av splittring av tysk kristdemokrati.

Nyhetsbyrån DPA rapporterar att CSU på internt möte beslutat att för Bayern förbereda en ”hård gräns”, om EU-toppmötet misslyckas att finna en lösning.