Stefan Löfven har sagt att välfärden ska bli valrörelsens huvudämne. Frågan är om det skulle hjälpa partiet. Inte heller om välfärden råder enighet inom Socialdemokratin. Bara 14 procent tror att det blir mer välfärd med vinsttak.

Riksdagen väntas rösta ner regeringens förslag om vinstbegränsning, men Socialdemokraterna hoppas ändå göra vinster i välfärden till en stor valfråga. Men få av partiets egna politiker tror att ett vinsttak skulle förbättra vården.

I en ny undersökning från Demoskop bland 4.500 kommunpolitiker som Vårdföretagarna beställt, sjunker tron bland socialdemokrater på att en vinstbegränsning skulle innebära en ökad omfattning av välfärdstjänster. Endast 14 procent av socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamöter tror nu att det blir mer välfärd med vinstbegränsning. 2017 var det 21 procent av de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna som trodde på mer välfärd med en vinstbegränsning.

– Det är det hög tid att blicka framåt på riktiga välfärdsutmaningar, som hur vi ska rekrytera medarbetare, hur vi ska klara den nödvändiga utbyggnaden av äldreboenden, och hur vi kan höja kvaliteten på all vård och omsorg, oberoende av driftsform, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef i Vårdföretagarna.

Även bland vänsterpartisterna har tron på vinstbegränsningens positiva effekt på tillgången på välfärd falnat med en nedgång från 31 procent till 24 procent.

Med tanke på att inte ens Jonas Sjöstedts partikamrater tror på några goda effekt med vinsttak för de förhatliga välfärdsföretagen, är hela tanken att denna ”välfärdsfråga” skulle kunna lyfta Socialdemokratin högst tveksam.

Att regerinen går fram med frågan i riksdagen även om man vet att den blir nedröstad är ännu ett tecken på desperationen i Socialdemokratin. Utöver att verkställa löfte till Vänsterpartiet är nog tanken att man under sista valveckorna indignerat ska kunna säga på torgmöten och i valstugor: ”Titta här, borgarna och SD röstade ner vårt förslag om att stoppa de stora vinsterna i välfärden!!!”

Men inte ens Vänsterpartiet vann i förra valet några väljare på att stenhårt fokusera på vinstuttaget i företagen. Visserligen säger många väljare, även ickesocialister, att det är fel att ta ut vinst i offentligfinansierad välfärd. Men jag tror att väljarna menar ungefär det Jimmie Åkesson sa i duellen med Stefan Löfven, dvs det är fel att ta ut vinst om man inte först har gjort ett bra jobb. De borgerliga skapade något av vilda västern genom att inte ställa krav på de företag som började driva välfärdstjänster. Om sådana krav ställs och kunderna är nöjda, då finns inte skäl till att stoppa duktiga och effektiva privata verksamheter.

Eftersom väljarna vet att frågan inte är så enkel som S och V låtsas som, har frågan inte den tyngden som krävs för att vara ”gamechanger”, att förändra spelplanen inför valet. Så mitt tips till S är: lägg ner retoriken om vinsttak. Hitta nåt bättre att komma med!