MEDIEGRANSKNING. Expressen har granskat vår artikelserie om samhället dit den omtalade polygamifamiljen flyttat. I uppgift efter uppgift bekräftar tidningen det vi tidigare berättat om.

Det framgår att Expressen i sin nya artikelserie ”Last night in Sweden” har följt Samtiden till Strömsnäsbruk, då vi granskade vad som hände den rikskända polygamifamiljen, som flyttade från Nacka till Småland, fortfarande med tre bostäder nära varandra, en för varje fru med barn.

Samtiden valde vinkeln att skildra en landsbygdsort – en av många – som har tagit emot en mycket stor invandring och hur detta har påverkat ortsborna. Att sökarljuset föll på just Strömsnäsbruk kan förklaras med att det var hit den uppmärksammade storfamiljen i Nacka flyttade. När vi på plats undersökte vad som hänt, fanns skäl att belysa andra aspekter som resultat av att samhället dignade under en oproportionellt stor invandring de senaste åren. Skolklasser där det bara fanns två svenska barn, samt otrygghet och främlingskap inför den stora arabiska invandringen.

Mycket bränder
Expressen kan idag bekräfta att det är så. Tidningen hade även kontrollerat uppgifter som Samtiden fått fram, exempelvis att det varit mycket bränder.

”Bränderna som SD-tidningen rapporterar är verkliga. Ahmad Kaskin bodde själv i ett av husen som brann ner i Strömsnäsbruk julen 2016.”

Ett annat exempel är mordbranden i den lokala moskén. Expressen skriver att det var konflikt mellan syrier, en ”privat konflikt med moskéns imam” och den dömde mordbrännaren ”mest är förvirrad” och ”hade mentala problem”.

Arabisk invandring
Det blev också bekräftat att det varit en mycket stor invandring av araber.

”Strömsnäsbruk är ett starkt fäste för oppositionella syrier”, konstaterar Expressen.

Samt hur lästa Samtidens artiklarna blivit:

”SD-tidningen Samtidens tre artiklar om det arabiska Strömsnäsbruk är det största samtalsämnet i trakten just nu.”

Det finns inga citat om att man inte känner igen sig i den bild vi har givit i vår reportageserie.

20 procent svenskar
Asaad Alsatouf, 24, som är språkstödjare i Strömsnässkolan säger till Expressen: ”Vi har 62 procent araber och 20 procent svenskar, resten kommer från andra länder. Men de umgås tillsammans, det är bra.”

Arne Gunnarsson, Oberoende Landsbygdspartiet:

”I Strömsnäsbruk finns två arabiska matbutiker, men bara en svensk. Det var väldigt många tomma lägenheter ett tag som nu är uthyrda. Vi har haft mycket invandring här under alla år egentligen, nu har vi väldigt många från Syrien och de sätter naturligtvis sin prägel på samhället.”

Omhändertagna döttrar
Expressen vill dock kalla det uthängning att Samtiden tagit bild på de hus dit familjen med tre fruar flyttat. Men inga namn eller bilder har publicerats på familjen.

Däremot utelämnar tidningen att polygamifamiljen har fått två döttrar omhändertagna för misshandel och tvångsgifte, enligt dom i länsrätten. Den syriske mannen fick i dagarna nej till prövningstillstånd till högsta förvaltningsdomstolen angående en av döttrarna.

Inte uthyrda
Samtiden skrev nyligen också om att de tre lägenheter där polygamifamiljen bodde i Nacka står tomma. Det tillbakavisades av kommunen, som uppgav av två av dem var uthyrda, och en lokal KD-politiker använde det mot SD, som påstods sprida falska rykten. Expressen-reportern beger sig till Nacka-lägenheterna på Ljuskärrsvägen och får bekräftat att de fortfarande står tomma. Presstjänsten på Nacka kommun har också efter publicering mailat Samtiden om att kommunen haft fel och att det berodde på en felaktighet i systemet.

”Frivilliga”
Expressen nämner också att Markaryds kommun inte tagit emot några anvisningar under 2016, 2017 och 2018, men att den ”frivilliga inflyttningen” till kommun genom Ebo varit stor. Kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) bekräftar att det blir ohållbart när skolan fylls på med nya utländska barn som inte kan svenska: ”Förra veckan stod vi med 15 nya barn. Ingen visste att de skulle komma. Nu behöver de skola och förskola.”

Det blir en svår press på ett samhälle med 2.000 invånare.

Svår situation
Bengt Germundsson säger också att han vill avskaffa Ebo-lagen och att nuvarande politiska förslag inte löser de problem kommunsektorn sitter i.

”Nu lägger man förslag om begränsningar för när nästa humanitära katastrofer infaller. Vi sitter nu och får ta hand om konsekvenserna av det som hände för två, tre år sedan. Där ser jag väldigt lite av en nationell politik som hjälper oss.”

Ge folk en röst
Expressen har fått fram liknande känsla, att vanligt folk har fått nog. Talande är att man i Nacka hellre vill ha Hells Angels som grannar, framför att mc-gängets villa blir ett nytt hvb-hem.

Samtiden ville ge landsortsbefolkningen en röst, de som får leva med en mycket stor inflyttning av människor från främmande kulturer. Det är inte förvånande, men en glädjande bekräftelse, att Expressen har gett Samtiden rätt i att det var en relevant och viktig vinkel.

*

Läs Samtidens reportageserie om Strömsnäsbruk:
Del 1: Hit har den syriska månggiftesfamiljen flyttat
Del 2: ”Araber har tagit över vårt samhälle”
Del 3: Framgångsrik företagare tar nacksving på politiken
Del 4/Kommentar: Vilda västern i Småland

Se också:
Nacka: Bostäder för miljoner som köpts åt nyanlända står tomma
Månggiftesskandalen: Två döttrar lever på skyddad adress efter misshandel och tvångsgifte
Månggiftesmannen i Nacka har flyttat till Markaryd – fruar har fått bostäder bredvid varandra