Jimmie Åkesson välkomnar de aktuella danska och norska burkaförbuden. Burka och Niqab är enligt min mening ett både kvinnoförtryckande och segregerande klädesplagg. Dessutom handlar det om säkerheten på våra gator och torg.

I tisdags röstade en bred majoritet i norska Stortinget igenom ett förbud mot burka och niqab i klassrummen. Det blir förbjudet att använda plagg som helt eller delvis täcker ansiktet i klassrummen i de norska skolorna. Förbudet gäller både lärare, elever och studerande. Motiveringen till förbudet är att det är viktigt att se lärares och elevers ansikten i undervisningen.

Fremskrittspartiet har förespråkat et förbud i 15 år. Partiet vill ha ett mer omfattande förbud mot burka och niqab också på offentliga platser.

– Jag tror att politikerna är redo för ett totalförbud på offentliga platser om några år, säger Fremskrittspartiets stortingsledamot Åshild Bruun-Gundersen till Bergens Tidende.

Det som Fremskrittspartiet förespråkar röstades i förra veckan igenom i danska Folketinget. Där blev det ja till burkaförbud på offentliga platser med stor majoritet – 75 mot 30 röster. Dansk Folkeparti, Socialdemokraterna, Konservative (motsvarande Moderaterna) och Venstre (Liberala partiet) röstade alla för.

Förslaget har funnits i parlamentet sedan 2009 då Dansk Folkeparti lade fram det, och nu är mycket nöjda med att deras förslag nu blir lag.

– Danmark tar nu officiellt avstånd, inte bara med ord utan också med handling, från politisk islam, säger politikern Martin Henriksen från Danskt Folkeparti till DR.

– Det har tagit nästan 10 år att överbevisa ett flertal i Folketinget om, att vi skulle förbjuda burka och niqab i offentliga rum. Nu faller det på plats och hädanefter bör Folketinget, enligt Dank Folkepartis uppfattning, arbeta vidare med nya tilltag mot islamiseringen av Danmark.

Folketingets beslut är juridiskt inte uttryckligen ett burkaförbud eftersom ett förbud mot enbart muslimska kläddräkter bedöms bryta mot grundlagen. Lagen är utformad som ett förbud mot att täcka ansiktet på offentliga platser och avser all slags maskering.

De svenska kommentarerna är få. När Nyheter Idag kontaktat samtliga svenska riksdagspartier om deras syn på ett förbud liknande det danska har ett parti hört av sig, Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson är positiv till att följa Danmark.

– Jag välkomnar det beslutet. Burka och Niqab är enligt min mening ett både kvinnoförtryckande och segregerande klädesplagg. Dessutom handlar det om säkerheten på våra gator och torg, då det blir svårare att identifiera brottslingar om de använder den typen av plagg.

Åkesson är beredd att genomföra liknande åtgärder i Sverige.

– Ja. Naturligtvis måste man titta närmare på förslaget som helhet. Det danska förslaget omfattar betydligt mer än bara Burka och Niqab, men sannolikt skulle vi stödja något liknande.