STORBRITANNIEN. – Tommy Robinson har dragit uppmärksamheten till grooming-gäng, därför förföljer brittiska staten honom. Det skriver författaren och journalisten Douglas Murray om Tommy Robinsons fängslande. 

Det är nu en vecka sedan den politiske aktivisten och medborgarjournalisten Tommy Robinson fängslades och dömdes inom några timmar till 13 månaders fängelse. Tommy Robinson greps för störande av allmän ordning när han livestreamade utanför den senaste rättegången med grooming-gäng. Domstolen utfärdade ett mediaförbud rörande rapportering om gripandet.

Många tror nu att Robinson skulle tystas av etablissemanget för att vrida undan blicken från de muslimska gängens massövergrepp på vita engelska flickor. Under veckan har en rad demonstrationer och kampanjer för Tommy Robinsons frigivande samlat många, bland annat i London och Sydney.

Att Robinson ska tystas är även Douglas Murray bild. Murray skriver politiska kommentarer om yttrandefrihet, migration och islam för en rad publikationer. Han utkom 2017 med den uppmärksammade boken The strange death of Europe- immigration, identity and islam. 

Blåsväder
Murray beskriver Tommy Robinson som kontroversiell och i blåsväder ända sedan han för tio år sedan startade English Defence Leage, EDL. Enligt Murray har EDL från sina tidigaste protester försökt att belysa sharialagar, islams attityd mot minoriteter och fenomenet som kom att benämnas grooming-gäng. Protesterna blev ofta våldsamma med sammanstötningar med så kallade antirasister.

– Myndigheterna gjorde allt för att stoppa EDL och många avfärdade EDL som en fascistorganisation och att alla som ens försökte förstå dem också måste vara det. Media gjorde allt för att demonisera dem.

Modigt – och dumt
Fem år senare intervjuade Murray Robinson då hade han lämnat EDL – för att det var svårt att skaka av sig nazistsympatisörer som drogs till mötena. Istället började Robinson göra medborgarjournalistik och aktivism.

– Mycket han gjorde var påfallande modigt, annat påfallande dumt, skriver Murray.

Kontroverserna fortsatte och i mars uteslöts Robinson från Twitter där han hade en halv miljon följare.

– Sociala mediesajten (som gladeligen tillåter terroristgrupper som Lashkar e-Taiba att ha konton) beslöt att Robinson skulle blockas för att ha tweetat ut statistik om muslimska våldtäktsgäng – vars siffror kom från den muslimska Quilliamstiftelsen.

Hela världens blickar
Och det är här det senaste kapitlet om Tommy Robinson börjar, enligt Murray, vilket nu har dragit på sig hela världens blickar.

– För tio år sedan, när EDL grundades, var England ännu mer ovilligt att tala om det som kom att kallas ”Asian grooming gangs”. Ordet asiatiska för tankarna till kinesiska eller koreanska. Men det är nästan bara män med pakistanskt ursprung som har våldtagit unga, ofta minderåriga vita flickor. Och det handlar inte om grooming utan om massvåldtäkter.

Detta har bekräftats många gånger i rättsalar och av undersökande journalister.

– Det hela är så avskyvärt, osmakligt och obekvämt att få ens vill tala om det. Men för Tommy Robinson handlar det inte om något avlägset, utan om människor från hans egna arbetarklassområden.

Vänt sig bort
Även om journalister försökt sätta ljus på det, har större delen av samhället helst vänt sig bort i en kombination av skam, äckel och osäkerhet på hur man kan prata om det.

– När Robinson filmade utanför den senaste av grooming-gäng-rättegången och såg ut att tilltala de åtalade på väg in, bröt han mot ett förbud. Han hade dömts för domstolstrots förra året och för att ha filmat vid en annan grooming-gängrättegång. Han fick tre månaders fängelse, som blev uppskjutet i 18 månader, vilket betydde att han skulle förbli fri så länge han inte upprepade förseelsen.

Den balansgången lyckades han inte med och polisen grep honom.

– Robinson skulle inte vara i fängelse om han inte återigen hade tilltalat åtalade i en pågående rättegång. Nu gav han polisen och rätten möjlighet att gripa honom.

Sprida budskap
Murray beklagar att i och med att domstolen förbjöd all rapportering, kunde budskapet få spridning att Storbritannien fängslat Robinson utan någon orsak alls och att den totalitära staten slår ner på yttrandefriheten.

– Men det står nu klart att att varje arm i den brittiska staten är ute efter att ta Tommy Robinson, och det ända sedan han först kom upp på scenen i Luton för tio år sedan.

Problemet är att alla utmaningar Robinson står inför egentligen är sekundära.

– Den riktiga frågan är att i många år har brittiska staten tillåtit gäng av män att våldta tusentals unga flickor runtom i landet. I åratal har polisen, politiker, statstjänstemän och alla andra myndigheter som skulle skydda dessa flickor, svikit. De såg åt andra hållet därför att de var livrädda för att kallas rasister. De valde att avstå, att det inte var värt obehaget.

Till skillnad från Tommy Robinson.

Attack i fängelset
För några år sedan hittade polisen oegentligheter i Robinsons ekonomi och skickade honom i fängelse, berättar Murray.

– Där blev han attackerad och nästan dödad av muslimska interner.

Murray fortsätter:

– Tommy Robinson har blivit behandlad med mer misstänksamhet och större antagande om skuld av brittiska staten än vad någon islamisk exstremist eller massvåldtäktsman någonsin blivit. Detta är – eller borde vara en nationell skandal.

Hade det varit någon mulla eller sheijk som behandlats så hade Amnesty och andra ha kastat sig på myndigheterna.

– Tommy Robinson kommer att spendera ännu ett år i fängelse. Och de som vill ha status quo drar en lättnadens suck. Men det verkliga problemet har inte försvunnit. För de har ingen plan för att det ska försvinna.

Det finnas ett vagt hopp om att kommande generationer någon gång utvecklar liknade syn på kvinnor som resten av samhället.

– Men det är talande att det på vägen uppenbarligen tolereras offer som inkluderar en ung man från Luton och tusentals våldtagna flickor.