MALMÖ. Trippelmordet i Malmö på öppen gata när sex gängkriminella besköts har skrämt många medborgare i Malmö. Danske Sune Palsgård har fått nog. – Ingen gör något, säger han. Nu flyttar han tillbaka till Danmark.

Många invånare i Malmö är skakade efter gängskjutningen i fullt dagsljus under måndagen som lämnade tre döda och tre skadade. Malmö har varit dansken Sune Palsgårds hemvist i elva år, men nu är måttet rågat. Nu flyttar han tillbaka över sundet.

– Detta är en av anledningarna till att jag flyttar från Malmö före årets slut. Det verkar bara eskalerar utan att någon gör någonting, säger han till Jyllandsposten.

Vittnen har rapporterat om vad som lät som ett automatvapen som sköt framför internetkaféet på Drottninggatan, mitt i centrala i Malmö. Det har dock varken bekräftats eller avfärdats av polisen.

Bevittnat utanför fönstret
Sune Palsgård är trött på skjutningar och oro. Han har själv tidigare bevittnat en skjutning i offentlig miljö.

– Jag har till och med haft skottlossning framför mitt fönster i vinter. Och då bor jag i ett pensionärsområde.

– Det var två grupperingar som sprang in i fordon och började skjuta. Det känns väldigt otryggt, konstaterar Sune Palsgård.

Ingen politisk vilja
Polisen uppger att man har lagt till ytterligare resurser för att bekämpa brottsligheten. Men dansken anser inte att problemet tas tillräckligt högt upp i systemet.

– Det värsta är att jag inte uppfattar att det finns någon politisk vilja att göra något åt ​​saken, säger han.

Gör ingenting
Han jämför med hur det är i Danmark där man kan ha ”en tuff debatt, särskilt på sociala medier, men att det slutar med att man hitta en slags gemensam lösning och gör något åt ​​saken”.

– Det händer inte i Sverige, och det är frustrerande, säger han.

Polisen tror att skjutningen på måndagskvällen var en uppgörelse bland gängen i den grova organiserade brottsligheten. Vedergällning kan komma att ske då den man som uppfattas varit måltavlan överlevde och är bara lindrigt skadad. Polisen har identifierat över 200 gängkriminella personer i staden.

Blir arga
De svenska höga politiker som uttalat sig efter skjutningen har använt känslobeskrivningar. Inrikes- och  justitieminister Morgan Johansson (S) har uttalat att han ”känner ilska och frustration”.

Malmös högsta politiska ansvariga Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommenterar att hon ”blir seriöst arg av informationen om skottlossningen vid Värnhem”. Samtidigt menar hon att fler söker sig från de kriminella miljöerna och att nya lagstiftningar har gjort skillnad.