STOCKHOLM. I huvudstaden säger sig Centerpartiet och Vänsterpartiet vara beredda att samarbeta över blockgränserna för att förhindra att Sverigedemokraterna får något inflytande.

Det säger de båda partierna efter den senaste tidens mätningar där SD har gått starkt framåt. Samtidigt backar Miljöpartiet kraftigt och Feministiskt Initiativ kan bli utan stolar.

Sverigedemokraterna ser ut att dubbla sitt stöd i Stockholm efter valet. Detta skulle då kunna leda till att varken alliansen eller de rödgrönrosa med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet får en egen majoritet. För att förhindra att SD får en vågmästarroll vill nu Centerpartiet och Vänsterpartiet se blocköverskridande samarbeten. Tillsammans med SD utgör de gruppen partier som ser ut att gå starkt framåt i valet.

– Jag hoppas att SD blir så små som möjligt. Men om det här blir valresultatet får vi göra upp över blockgränsen i stora, viktiga, långsiktiga frågor, som landstingsalliansen gör upp med Miljöpartiet om kollektivtrafiken, säger Centerns gruppledare Karin Ernlund.

Kan bli svårt att styra
Den koalition som tar över i höst kan få problem med att styra trots föreslagna samarbeten i vissa frågor. Exempelvis kan det bli problematiskt att få igenom en budget. Läget kan också skakas om av att både Kristdemokraterna och Feministiskt Initiativ ser ut att bli utan platser om läget håller i sig. Detta då inget av partierna ser ut att nå upp till de 3 procent av rösterna som krävs för att få en plats i stadshuset. Karin Ernlund tror att det blir den största koalitionen som får styra efter valet.

– Men det ställs andra krav när man styr i minoritet, säger hon.

Valets förlorare
De stora förlorarna vid valet i september ser ut att bli Miljöpartiet. I en ny undersökning har man backat över 5 procent från de 14,3 procent man fick i riksdagsvalet 2014. Även Moderaterna och Socialdemokraterna ser ut att tappa ett par procent var. Denna utvecklingen speglas också på riksplanet där de tidigare maktpartierna tappar väljare till inte minst Sverigedemokraterna.

– Likheter med rikspolitiken ser vi i att Sverigedemokraterna har fördubblat sitt stöd. De ökar från en lägre nivå i Stockholm men ökningen är minst lika kraftig, säger Ipsos analyschef David Ahlin.