NEDERLÄNDERNA. Nu har även Nederländerna infört förbud mot ansiktstäckande plagg. Det medför böter på 400 euro om muslimska kvinnor bär burka eller niqab i offentliga byggnader. Därmed följer landet den våg av kritik mot migration och islamisering som väller fram i Europa.

Lagen innebär att det blir förbjudet att bära ansiktstäckande klädsel som burka och niqab, men inte hijab. Förbudet gäller i skolor, sjukhus, i myndighetsbyggnader, samt i kollektivtrafiken. Undantag ges för kvinnor som bär burka under fest- eller kulturella aktiviteter och när människor besöker släktingar på sjukhus. Även motorcykelhjälmar eller skidmasker omfattas av det nya förbudet. Men det gäller alltså inte på gator och torg.

Stigande protester
Nederländerna följer därmed Danmark, Österrike, Frankrike, Belgien och Bulgarien i att förbjuda burka och niqab och ansluter till vågen av stigande kritik mot migration och islams utbredande i Europa.

Politikern Geert Wilders, vars parti Frihetspartiet kom tvåa i parlamentsvalet förra året, har kämpat för ett förbud i över ett decennium och ser beslutet som en stor seger.

Delvis förbud
Lagen röstades igenom i den andra kammaren efter flera misslyckade försök att få fram ett totalförbud mot burkor och ansiktstäckande plagg. Tidigare stoppades lagen med hänvisning till grundlagsskyddad religionsfrihet.

Det nederländska parlamentet som inte vill framstå som att man inskränker individuell frihet, motiverar beslutet med att det bara är ”ett delvis förbud” och inte så omfattande som liknade som har antagits i andra länder.

Säkerhet
Det motiveras även med att förbudet ses som en säkerhetsåtgärd, för att göra miljön i offentliga byggnader men även kollektivtrafiken säkrare.

Totalt är det mellan 200 och 400 kvinnor som bär ansiktstäckande burka eller niqab i Nederländerna.

Bland de nordiska länderna röstade danska parlamentet Folketinget ja till ett burkaförbud på allmän plats i slutet av maj. Även Norge förbjöd burka och niqab i landets skolor i början av juni.