EU. EU-ledarna enades om att undersöka om asylcentra utanför EU där båtmigranter kan utredas, samt frivilliga centra inom EU. Frågan om fördelning av migranter mellan länderna är däremot tvärstopp. Frankrike, Tyskland och Italien ser beslutet som en framgång medan statsminister Löfven inte är nöjd.

Klyftan mellan EU-ledarna beträffande migrationen är avgrundsdjup. Österrikes och Italiens nya regeringar vägrar gå med på att nuvarande inflöde av migranter till Europa fortsätter.  Och Ungern, Bulgarien, Polen och  Tjeckiens orubbliga linje att inte ta emot migranter, har gett resultat. Regeringar som har sin befolknings stöd i sin politik.

Den linje som vill att migranter ska ”fördelas solidariskt” i EU är död. Den som Löfven har fört fram som ett mantra, medan Sverige fortsatt att ta emot så många fler migranter än övriga EU-länder. Efter flera års lönlösa försök står det mer klart än någonsin att ingen inom EU tror på det.

Med Italiens hot om att blockera alla beslut med veto under gårdagskvällen, om man inte hanterade migrationsfrågan, var det enda som återstod att driva igenom asylcentra-spåret.

Asylcentra ska skapas
Vid klockan 05 på morgonen meddelade Donald Tusk att de 28 ledarna var överens. 
Man ska snabbt undersöka om det kan skapas asylcentra runt Medelhavet för att ta hand om de migranter som ger sig ut i båtar mot Europa.

Dessutom ska det på frivillig basis skapas asylcentra i EU-länder, där det i en snabb process ska göras en asylprövning, över vilka som har rätt till skydd och vilka som ska skickas tillbaka.

Men statsminister Stefan Löfven är inte nöjd med överenskommelsen.

– Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder, men det ska diskuteras vidare, säger Stefan Löfven.

Principen om att det ska vara frivilligt att delta uppges ha varit nödvändig för att få med Ungern,Tjeckien, Slovakien och Polen. Enligt Svt ska tio länder uppgett att de är intresserade att delta, bland annat Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Inte åtagit sig
Stefan Löfven uppgav på en fråga att Sverige inte har åtagit sig att inrätta asylcentra eller ta emot migranter från Medelhavet.

– När det gäller asylcentra så ska det nu undersökas med FN:s flyktingorgan UNHCR om och hur det ska gå till, men det är inget som sker snabbt, det är inte aktuellt.

EU-toppmötet beslutade även att stärka EU:s kontroll av yttre gränser. Mer pengar anslogs till utvecklingsprojekt i Afrika.

Existentiell kris
Stridbare italienske inrikesministern Matteo Salvini har sagt i en intervju att EU står inför en existentiell kris och kan falla sönder inom de närmaste tolv månaderna och att länderna står längre ifrån varandra än någonsin över migrationen och budgeten.

– Inom de kommande månaderna kommer det bli tydligt om Europa fortfarande har en framtid i sin nuvarande form eller om hela projektet har blivit meningslöst.

– Det är inte bara om budgeten de närmaste sju åren. Nästa år är det val till Europaparlamentet. Inom ett år kommer vi se om ett enat Europa finns kvar eller inte.