SVERIGE. Artikeln om Amar 14 år är ett viktigt dokument över haveriet i svensk invandringspolitik. Det som hände 2014 till 2018 har medfört offer. Historien om Amar visar det i ett kallt avslöjande strålkastarljus.

”Okända eleven Amar, 14, visade sig vara våldtäktsman och kidnappare”.

En syrisk asylsökande lurar i svenska myndigheter att han är 14 år och kan under flera år begå våldtäkter, kidnappningar och väpnade rån –  utan att kunna dömas för brotten då han var ”minderårig”.

Det är mycket som sticker ut på ett obehagligt sätt i Expressens artikelserie Last night i Sweden, en anspelning på Trumps uttalande som sände chockvågor och ryckte av masken för hur verkligheten ser ut.

Tidningen beskriver konsekvenserna av asylpolitiken 2014-2018 på ett sätt som ingen kunde göra för några år sedan, utan att bli uthängd av samma tidning. Då jagade man privatpersoner för invandringskritiska åsikter.

I delen om Amar som kom i asylvågen 2015 sätts ljuset på vad det får för konsekvenser när männen ljuger om sin ålder, vilket är satt i system. De går i skolan med riktiga barn. De undgår straff för grova brott. Bristen på kontroll gör att de kan fortsätta skörda nya brottsoffer.

”Trots kontakt med tre städers socialtjänst kunde nyanlända Amar, 14, gå med vapen till skolan, kidnappa chaufförer och prostituerade, sälja droger i tvättstugan och smälta in i skolklasser han inte gick i. I folkbokföringen är han fortfarande minderårig. Nu förs han till Kumlaanstalten.”

Han promenerade bara in på en skola och började. Ingen reagerade nämnvärt. Ingen kontroll.

”Det är en lärare som är mentor för åttondeklassen som först förstår att något är fel och går till rektorsexpeditionen på Kroksbäcksskolan i Malmö. Skolan lyckas få fram Amars identitet.”

Det uppdagades att “14-årigen” var efterlyst för flera allvarliga grova brott.

”– Jag har aldrig varit med om ett liknande brott med så pass unga gärningsmän, säger åklagare Emma Berge.”

Ondska
Det blir en beskrivning av ett samhälle i anarki. Och ondska.

”Klassrum dit oregistrerade elever kan gå in och ut som de vill, åldrar som ändras, meningslösa kidnappningar du tjänar 500 kronor på, Snapchatfilmer jag aldrig kommer få ut ur huvudet,” är reporterns ord.

Socialsekreterare
Amars plånbok är välfylld.

”Gymkort. Kontanter. Och så en bunt visitkort till hjälpcentrum och socialsekreterare i flera olika kommuner.”

Senare, när Amar åtalas för våldtäkter och människorov, skriver socialtjänsten i Malmö i ett yttrande att han ”är en kille som det är väldigt lätt att tycka om” och att han ”har både förutsättningarna och de sociala färdigheterna som krävs för att bryta sitt normbrytande beteende”.

Ålderslögner
Dating-situationer. Alla vet att det fuskas med identiteter, även om många inte säger det högt. Flickor tror inte på dem. Det har blivit offentlig lögn att ensamkommande, samt vissa andra asylinvandrade män, är barn.

I samband med uppskrivning av ålder ändras det inte alltid i folkbokföringen. Även om det i samband med brott visar sig att gärningsmännen är vuxna män behåller de ofta sitt felaktiga personnummer. Sverige är inte uppbyggt för att hantera massbedrägerier.

Kvinnosynen
Något av det värsta: Människosynen och kvinnosynen som avslöjas i Amars och hans brors fall. Det är anmärkningsvärt med vilket empatilöshet den unge syriern och hans bror begår bestialiska handlingar. Våldtäkter, gruppvåldtäkter, människorov.

En prostituerad kvinna hålls fången i 17 timmar i en källarlokal och våldtas, lånas ut till andra män och krävs på 20 000 för att bli fri.

Hänsynslöst
Artikeln blir ett dokument över hur myndigheters slapphet, dumhet och hänsynslöshet utsätter befolkningen för sådana människor som Amar.

Politiker, hjälporganisationer och journalister valde naivismen och att låta vuxna  män leva som barn, vilket medfört enorma mängder brottsoffer som kunnat förskonats. Och haveriet pågår. Det fortsätter.

Det tragiska är att det hade kunnat undvikas om man hade kunnat ha en rimlig debatt om asylpolitiken. Det är också tragiskt att tidningen och andra medier under flera år förnekade att det är så här konsekvenserna ser ut. Nu vänder man.